Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Facebook lanserar digital assistent

Apple har Siri, Microsoft Cortana, Google Now - digitala personliga assistenter som med hjälp av insamlad data kan ge dig personligt anpassade råd och vägledning. Nu lanserar Facebook sin variant: M. Till skillnad från Siri och Cortana kommer M, utöver data och algoritmer, att skötas av människor och på sikt integreras med företag.
Gabriella Westberg Publicerad
Kollega
Först på banan bland digitala assistenter i mobilen var Siri, som utvecklades för såväl Blackberry, iOS och Android. Men sedan Apple köpte upp Siri 2010 blev hon bara Iphone-vännernas assistent. I dag finns flera olika varianter, som Googles tjänst Now, Microsofts Cortana och snart även Facebooks M. Kollega

Assistenten M kommer att bli en tilläggstjänst till Facebooks chatapp Messenger. Tjänsten kommer att sysselsätta tusentals anställda, säger David Marcus, vicechef för Messenger, till tidningen Wired.

I förlängningen är planen också att öppna upp för företag att hantera kundservice och annat via M.

Vad gäller stora språk kommer M sannolikt som sina kollegor att använda automatisk översättning. Men med tiden kan en sådan tjänst behöva en större lokalkulturell kunskap för att kunna dra full nytta av de anställdas mänskliga egenskaper. 

Ännu längre fram kommer förstås de anställda med sin mänsklighet att bidra till att utveckla den artificiella intelligensen hos M, och, kan man tänka sig, steg för steg skapa arbetsbrist åt sig själva. Men det blir långt senare. Än så länge testas bara en betaversion av M bland ett hundratal utvalda Messenger-användare på den amerikanska västkusten.

Enligt Wired ska M kunna bistå med att rekommendera och boka plats på restauranger, boka resor, föreslå inköp och även ringa upp olika leverantörer, stå i telefonkö och sedan teckna abonnemang av till exempel TV eller telefoni.

På så sätt tar M också upp kampen mot tjänster som TaskRabbit och Magic, appar som kopplar samman (mänskliga) rådgivare med frågeställare, lite i stil med telefontjänsten 118 118 som var stora i Sverige för några år sedan. Med M vill Facebook även utmana Google som den stora kunskapsbanken man kan ställa frågor till, men med en större personlig kunskap om dig som användare.

”Vi samlar in dina intentioner, information om vad du vill göra”, förklarar David Marcus i Wired. Utifrån den kunskapen är steget kort till att agera – och köpa.

I dagsläget utgår M inte från all den personliga data Facebook redan samlat in om sina användare, försäkrar David Marcus, utan från de frågor användaren ställer, men det kan nog komma att ändras ”någon gång framöver, med användarens tillåtelse”, säger han.

Tjänsten Messenger har på två år ökat antal användare i världen till 700 miljoner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.