Annons
Annons
 • Karl-Johan Persson (th) är vd för Sveriges mest innovativa bolag, enligt den amerikanska tidningen Forbes. Foto: Anders Wiklund/TT

Bilar, läkemedel och kläder - mest innovativa företagen

Publicerad 20 augusti 2015, kl 14:20

It-bolag som Google och Apple toppar många listor, men inte Forbes lista över världens mest innovativa företag. Det gör istället något så traditionellt som en biltillverkare,Tesla. Mest innovativa svenska bolag är inte heller någon "tech-unicorn" enligt Forbes, utan klädjätten H&M.

Tidningen Forbes har utsett världens 100 mest innovativa företag i fem år. Som tidigare är de flesta på tio i topp amerikanska bolag, men brittiska halvledarbolaget ARM och den indonesiska grenen av livsmedels- och hygienbolaget Unilever återfinns på plats 5 respektive 6.

Bland de tio mest innovativa finns också fyra läkemedelsbolag, varav en tillverkare av biologiska läkemedel, en e-handel och en tillverkare av sportkläder – Under Armour, som bland annat sponsrar det svenska alpina skidlandslaget sedan i fjol. Samt Amazon.com.

Det första svenska bolaget på listan är H&M på 86:e plats, några steg efter Coca Cola (81) och Colgate-Palmolive (82). Både Sandvik och Atlas Copco har tidigare varit med på Forbes 100-lista, men åkt ut i år.

Rankningen baseras på en formel Forbes kallar, ”Innovation Premium”, och innebär skillnaden mellan ett företags börsvärde (minus skulder) och värderingen av framtida intäkter från befintlig verksamhet, skriver Ny Teknik. På listan finns bara företag som investerar i forskning och utveckling, så inga banker finns med, och inte heller energi- eller gruvbolag vars börsvärde är kopplat till råvarupriser snarare än till innovation.

* En "unicorn" är ett startup-bolag som värderats till över en miljard dollar. Några svenska unicorns: Skype, Spotify, Soundcloud, Mojang, King, Klarna, Avito och alldeles nyligen värderades även Truecaller till över en miljard.

Hela listan

Se Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag här. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  H&M backar efter strejker

  H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  H&M och Telia tillbaka på kontoret

  Att ta sig till och från jobbet och komma tillbaka till kollegorna och kontoret är en oro för många anställda, även om coronan minskar. På H&M kommer medarbetarna in en gång i veckan medan man på Telia överväger munskydd.

 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.