Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Svenskt Näringsliv: Lägre löneökningar nödvändigt

Osäkerheten i världsekonomin och ett försämrat konjunkturläge på hemmaplan gör att lönerna bör bli lägre än under de gångna tre åren. Det anser Svenskt Näringsliv. Unionen ser dock flera faror med att växla ner löneökningstakten.
Ola Rennstam Publicerad
Ola Rennstam
Bettina Kashefi, chefekonom Svenskt Näringsliv, Susanne Spector, senior analytiker Nordea och Katarina Lundahl, chefekonom Unionen, debatterar de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen. Ola Rennstam

Efter flera år av tillväxt finns det många orosmoln, både inom den globala och den svenska ekonomin. Osäkerheten är stor kring hur konjunkturen kommer att utveckla sig framöver och utmaningarna är många. Det konstaterar Svenskt Näringsliv, som analyserat de ekonomiska förutsättningarna inför den kommande avtalsrörelsen.

Inte oväntat är det en dyster bild som arbetsgivarsidan målar upp i den nya rapporten. Bland annat pekar man på att det råder en svagare konjunktur på många exportmarknader, särskilt bekymmersam för svensk del är nedgången i den tyska ekonomin. Även handelskonflikten mellan USA och Kina och oron för Brexit har under de senaste månaderna ökat riskerna inom världsekonomin.

Läs mer: Konjunkturen kan slå mot löneutvecklingen

Nationellt brottas Sverige med utmaningar som stigande arbetslöshet, integrationsfrågan och höga arbetskraftskostnader i tillverkningsindustrin. Sammantaget är läget mer osäkert än under den förra avtalsrörelsen för tre år sedan. Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, konstaterar att om konkurrenskraften ska kunna stärkas krävs därför en nedväxling av löneökningstakten.

– Den nedväxling som har skett genom Industriavtalet har gett reallöneökningar och det har var varit bra för företagen och konkurrenskraften. Nu är frågan om vi behöver putsa ner den ytterligare och som signalerna ser ut just nu är svaret på den frågan ja, säger han.

– Om vi ökar löneökningstakten är risken att vi sätter igång inflationsbrasan och då är vi borta från reallöneökningar.

Unionen har en annan bild av det ekonomiska läget och menar att svensk industri är väl rustad för framtiden.

– Vi ser också att konjunkturen mattas av i omvärlden och att jobbtillväxten har stannat av i Sverige. Men svensk industri står stark, man har dragit nytta av högkonjunkturen och har tagit lärdomar av finanskrisen. Sedan 2015 har konkurrenskraften stärkts men det känns som att Svenskt Näringsliv vill dölja det, säger Katarina Lundahl, chefekonom på Unionen.

Läs mer: Allt tuffare få till reallöneökningar

Hon varnar för riskerna med att växla ner löneökningstakten för mycket.

– Dels kan det bli svårare att hitta rätt kompetens, som är helt avgörande för att industriföretagen ska kunna utveckla konkurrenskraftiga produkter. Och dels kan det få konsekvenser för Industriavtalet, som vi står bakom – acceptansen för den modellen bygger på att man får reallöneökningar, säger Katarina Lundahl.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.