Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vi är besvikna på HTF:s styrelse

HTF-klubben på Synskadades Riksförbund, SRF, protesterar mot HTF-styrelsens beslut att förorda skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster.<br /><br />
Publicerad
Vi är mycket besvikna över att styrelsen har fattat detta beslut om att förorda införandet av skatteavdrag för den som anställer en person som utför hushållsnära tjänster, till exempel städar i hemmet. Hur väl förankrat är beslutet hos medlemmarna?
Detta pigavdrag kommer att gynna välbetalda hushåll, dit de flesta HTF:are inte tillhör, och arbetslösheten kommer inte att sjunka. Med våra låga löner har vi knappast råd att anställa en person ens med skatteavdrag, varje hundralapp är guld värd när man har en lön under 25 000 kronor i månaden. Lönenivån bland HTF:s medlemmar är generellt låg, särskilt bland kvinnorna, den grupp som anses gynnas av pigavdrag. Många kvinnor i dag lever ensamma och är ensamförsörjare för sina barn. En fjärdedel av medlemmarna har en lön under 20 000 kronor i månaden. Endast var tionde kvinna tjänar mer än 30 000 kronor i månaden, medan var fjärde man gör det.
Försök med skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster i Finland och Danmark har misslyckats. I Finland har man prövat skatteavdrag för hushållsnära tjänster och utvärderingen visar att det endast gav 1 000 nya jobb medan skattebortfallet var omkring 840 miljoner kronor. Utvärderingen visade också att de som utnyttjade subventionen var den övre medelklassen. I Danmark - som provat hushållsnära tjänster - har man skrotat subventionen då den blev för dyr och bara kom de rika till del.
Hushållsnära tjänster är en politisk fråga och vi ifrågasätter om HTF-medlemmarna anser att det är den viktigaste politiska frågan att driva för förbundet. Då en stor andel av medlemmarna är lågavlönade, är höjda löner och en bra arbetsmiljö angelägnare att driva.
Högre lön skapar handlingsutrymme för människor att göra egna val!
Till sist: Ur facklig synvinkel är frågan om pigjobb främst en angelägenhet för den fackliga organisation som organiserar städpersonal det vill säga Fastighetsanställdas förbund.



Ann-Christine PerssonRagnvi SvärdHTF-klubben vid Synskadades Riksförbund



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.