Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Val 2010: A-kassan

Valrörelsen har dragit igång och en av de viktigaste frågorna handlar om jobben. Hur tänker riksdagspartierna sänka arbetslösheten? Vad tycker de om föräldraförsäkringen? Kollega har tagit reda på svaren.

Idag: Vill partierna göra några förändringar i arbetslöshetsförsäkringen? Vilka?
Anna Sjögren Publicerad 13 april 2010, kl 10:35

 Moderaterna

Mattias Keresztesi, projektledare politisk planering

- För många är a-kassan en mycket viktig omställningsförsäkring mellan två arbeten. Moderaterna har inga planer på att göra förändringar i den under närtid.

 Socialdemokraterna

Sven-Erik Österberg, arbetsmarknadsutskottet

- I ett ansträngt ekonomiskt läge prioriterar vi att sänka den enskildes kostnad för a-kassan. Vi ska också höja taket. Arbetslöshetsförsäkringen ska finansieras solidariskt. Men regelverket måste också ses över. I dialog med fackföreningsrörelsen vill vi skapa en fungerande försäkring som är enkel att förstå, som är pålitlig, rättssäker och som inte kan missbrukas. Det kräver en omfattande översyn av regelverket.  

 Folkpartiet

Ylva Westlund, kampanjstab

- Folkpartiet vill införa en allmän obligatorisk a-kassa. Det är inte rimligt att nära en miljon personer står utan försäkringsskydd vid arbetslöshet. Därför bör arbetslöshetsförsäkringen, precis som sjukförsäkringen, göras allmän för alla som arbetar.

 Vänsterpartiet

Hanna Löfqvist, administrativ sekreterare:

- För det första vill vi att ingen ska betala mer än 100 kronor till a-kassan. För det andra vill vi att den högsta ersättningen ska höjas så att alla med en sjuksköterske- eller industriarbetarlön ska få ut 80% av lönen i arbetslöshetsersättning. Dessutom vill vi slopa arbetslöshetsavgift, vilket ger en medlemsavgift i a-kassan på max ca 100 kronor i månaden. Vi vill höja den högsta dagersättningen från 680 kronor till 970 kronor, samt höja lägstaersättning med 100 kronor i månaden. Dessutom vill vi återinföra rätten att deltidsstämpla i 300 dagar och införa avdragsrätt för medlemskap i a-kassa och fackförbund.

 Kristdemokraterna

Fredrik Hardt, politiskt sakkunnig

- Vi vill att nivån på a-kassan årligen ska räknas upp med prisbasbeloppet och avgiften till a-kassan ska vara avdragsgill. Precis som alla löntagare omfattas av sjukförsäkringen bör också alla löntagare ha en arbetslöshetsförsäkring.

 Miljöpartiet

Dan Gahnström, politisk sekreterare 

- Det krävs ett omfattande förändringsarbete för att återskapa förtroendet för försäkringen. Vi vill i första hand att den förändras så att fler kommer in i försäkringen och att fler av de arbetslösa ska få ersättning från a-kassan. Vi vill ha solidariska avgifter som inte missgynnar de grupper som drabbas av hög arbetslöshet. Ersättningen ska höjas med målsättningen att en majoritet ska ha en ersättning som motsvarar 80 procent lönen vid arbetslöshet. Vi vill också återinrätta studerandevillkoret.

 Centerpartiet

Anne Lennartsson, politiskt sakkunnig

- Regeringen, och Centerpartiet, vill göra det enklare för arbetslöshetskassorna att fastställa hur stor ersättningen ska vara, vilket ska minska handläggningstiderna på a-kassorna. Det är viktigt att människor känner trygghet i att ersättningen kommer i tid, och med rätt belopp. Sedan hösten 2009 har vi sänkt medlemskravet från 12 månader till 6 månader för att fler snabbt ska vara försäkrade. Vi har också gett a-kassorna 50 kronor per person och månad för att kunna sänka sina avgifter.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.