Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Val 2010: Föräldraförsäkringen

Idag: Kvinnors karriärer missgynnas när barnen föds. Hur ser partierna på en mer jämställd föräldraförsäkring? Hur ska den utformas?
Anna Sjögren Publicerad

 Moderaterna

Mattias Keresztesi, projektledare politisk planering

- Det är en viktig fråga som vi lägger stort fokus på i vår nyligen antagna jämställdhetspolitiska plattform. Bland annat vill vi förenkla, förstärka och knyta dagens jämställdhetsbonus till reell föräldraledighet och inte uttagen föräldrapenning. Vi vill också införa en jämställdhetsbonus för uttag av tillfällig föräldrapenning.

 Socialdemokraterna

Sven-Erik Österberg, arbetsmarknadsutskottet

- Vår jobbkongress har beslutat att föräldraförsäkringen på sikt ska delas lika mellan vårdnadshavarna. Som ett steg på vägen vill vi att försäkringen delas i tre lika delar. Detta ska ske genom att ytterligare månader knyts till respektive vårdnadshavare inom ramen för dagens försäkring.

 Folkpartiet

Ylva Westlund, kampanjstab

- Vi vill göra jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen enklare och större. Nu är metoden för krånglig och pengarna kommer långt efteråt. Ett mer jämställt uttag ska märkas direkt i plånboken. Vi vill också höja nivån på bonusen. För att öka jämställdheten i uttaget av vab-dagar vill vi införa en jämställdhetsbonus i den tillfälliga föräldrapenningen för vård av sjukt barn.

 Vänsterpartiet

Hanna Löfqvist, administrativ sekreterare

- Vi vill att föräldraledigheten görs individuell, så att barnets föräldrar får var sin del som inte kan överlåtas på den andre. Fördelarna med en sådan reform är flera; barn får bättre möjlighet att knyta an till båda sina föräldrar, familjer slipper förhandla om fördelningen av föräldraledigheten med varandra och sina arbetsgivare, och oddsen på arbetsmarknaden jämnas ut mellan kvinnor och män. En individualiserad föräldraförsäkring ska utformas så att barn till ensamstående föräldrar inte missgynnas. Barn ska även kunna ha fler än två vårdnadshavare, och föräldraförsäkringen måste anpassas till dessa familjers behov.

 Kristdemokraterna

Fredrik Hardt, politiskt sakkunnig

- Problemet med löneskillnader mellan män och kvinnor förtjänar att lyftas upp, exempelvis genom lönekartläggning. Vi kristdemokrater ser positivt på en jämställd föräldraförsäkring där föräldrarna ges maximalt mandat att själva utforma hur de vill dela upp försäkringen sinsemellan. Jämställdhetsbonusen är ett viktigt incitament för att få föräldrarna att dela lika, det ska dock inte vara tvingande.

 Miljöpartiet

Dan Gahnström, politisk sekreterare

- Vi vill ha en så kallad tredelad föräldraförsäkring enligt följande.  En tredjedel av tiden öronmärks till mamman, en tredjedel till pappan och en tredjedel disponeras fritt mellan föräldrarna.

 Centerpartiet

Anne Lennartsson, politiskt sakkunnig

- Vi vill se över gällande regler för att få en mer jämställd föräldraförsäkring.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.