Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Val 2010: Anställningsskyddet

I höst är det val igen. En av de viktigaste frågorna handlar om jobben.
Idag: Vill partierna göra några förändringar i las?
Anna Sjögren Publicerad 12 april 2010, kl 10:42

Vill ni göra några förändringar i lagen om anställningsskydd, och i så fall vilka?

 Moderaterna

Mattias Keresztesi, projektledare politisk planering:

- Nej. Den svenska modellen där arbetsmarknadens parter tar stort ansvar för att komma överens om villkor och lönenivåer fungerar bra. Vi vill inte förändra varken den eller andra delar av arbetsrätten som las och turordningsreglerna.

 Socialdemokraterna

Sven-Erik Österberg, arbetsmarknadsutskottet

- Vi vill se över frågan om bemanningsföretagen och företrädesrätten till återanställning. Vi har kongressbeslut på att driva en politik som ökar antalet fasta heltidsanställningar.

 Folkpartiet

Ylva Westlund, kampanjstab

- Las behövs, men bör moderniseras. Alla arbetsgivare, och inte som i dag enbart arbetsgivare med högst 10 anställda, ska ha rätt att undanta två personer från turordningen vid personalneddragningar. Arbetsmarknadens parter bör ta sitt ansvar och se över hur kompetens kan få väga tyngre vid neddragningar. Om parterna inte kan nå en sådan överenskommelse, så kan lagändringar bli aktuella och t.ex. antalet personer som får undantas från turordningsreglerna öka från två till fyra personer.

 Vänsterpartiet

Hanna Löfqvist, administrativ sekreterare

- Anställningsskyddets fyra ben - tillsvidareanställning, saklig grund, turordningsregler och företrädesrätt till återanställning - har försvagats. Las måste därför stärkas och vi verkar för att undantagen från turordningsreglerna ska avskaffas. Rätten till återanställning ska börja gälla efter sex månaders anställning (i stället för som i dag först efter tolv månader) och gälla i 12 månader efter att anställningen avslutats. Om parterna inte lyckas lösa frågan i avtalsrörelsen, vill vi införa en regel i las där det framgår att det inte är tillåtet att hyra in arbetskraft från bemanningsföretag när det finns tidigare anställda med tillräckliga kvalifikationer för arbetet som har rätt till återanställning.

 Kristdemokraterna

Fredrik Hardt, politiskt sakkunnig

- Vi anser att det finns fog för att se över det regelverk som finns. Men det är i huvudsak parternas uppgift, det är därför viktigt att arbetsmarknadens parter på allvar återupptar de förhandlingar som pågick fram till i januari förra året, om bland annat framtidens regler kring anställningstrygghet. När det gäller anställningsformerna, som t ex längden på provanställningstiden, kan det finnas skäl för politikerna att se över dessa.

 Miljöpartiet

Dan Gahnström, politisk sekreterare

- Vi ser ett problem med att arbetsgivare som säger upp anställda har möjlighet att omedelbart ta in ny arbetskraft genom bemanningsföretag. Ibland händer det också att personer som sagts upp återkommer till arbetsplatsen genom bemanningsföretag. I en del av dessa fall handlar det uppenbart om att på ett oacceptabelt sätt kringgå las.  Mot den bakgrunden anser mp att lagstiftningen bör ses över.

 Centerpartiet

Anne Lennartsson, politiskt sakkunnig

- Centerpartiet tycker att arbetsmarknadens parter ska ha ansvaret för arbetsmarknaden. Las är en lagstiftning som går ifrån den svenska modellen. Las är byggd på gårdagens arbetsmarknad. Nu behövs mer flexibilitet och rörlighet. Därför vill Centerpartiet luckra upp turordningsreglerna i las och på sikt avskaffa dem helt till förmån för arbetsmarknadens parter att skriva avtal som passar branschen bäst.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.