Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen och Seko förlorade pensionstvist i AD

Den fyraåriga pensionstvisten slutade med förlust i AD. Rätten att gå vid 60 följde inte med de anställda när Telia blev Relacom.
Rickard Jakbo Publicerad

Nu befarar LO-TCO Rättskydd att fackliga företrädare och individer i framtiden måste säkra sina pensionsförmåner på ett mer konkret sätt. Skrivna avtal verkar inte längre vara en garanti.

- Ska man vara säker på att få sin individuellt avtalade pension måste man nog se till att den avsätts på ett konkret sätt i någon form av sparande, säger Dan Holke som är chefsjurist och vd på LO-TCO Rättsskydd.

19 äldre anställda hade kunnat få mellan 15 000 och 20 000 i månaden retroaktivt, i vissa fall ända från 2006. Men nu står det klart att de blir utan de pengarna.

- Det är anmärkningsvärt höga krav på avtal som Arbetsdomstolen ställer. Det fanns ju skriftliga avtal för vissa personer där det var oerhört tydligt att det var en utfästelse. Men det räckte inte, säger Dan Holke.

Arbetsdomstolen har prövat om de anställda, en gång i tiden anställda på Televerket, automatiskt fick sina pensionsvillkor överförda till sina nya arbetsgivare. I tur och ordning Telia, Telia-Sonera, Flextronics och slutligen Relacom, vilket var det företag som stämdes till AD.

De gamla avtalen sa att de anställda kunde gå i förtida pension med 65 procent av lönen fram till sin 65-årsdag. 2006 försökte ett antal anställda att få ut sin förtida pension. Men arbetsgivaren hävdade att avtalens innebörd hade upplösts då Flextronics sa upp kollektivavtalet 2005.

Dåvarande Sif trodde att en fajt skulle vara utsiktslös. Men LO-TCO Rättskydd utredde frågan och kom fram till motsatsen. För att upphäva anställningsavtalen borde Relacom ha tecknat nya avtal med varje anställd. Därför tog Seko och Sif/Unionen upp kampen.

I april 2010 meddelar AD att de inte hittar belägg för att de anställda hade kvar pensionsförmånen i sina nuvarande anställningsavtal.

LO-TCO Rättskydd pläderade också för att även om de gamla anställningsavtalen inte gällde, så skulle pensionsreglerna gälla genom så kallad efterverkan, vilket innebär att äldre avtal automatiskt gäller då verksamheten byter ägare.

Men AD menar att denna regel främst gäller när det saknas kollektivavtal hos den nya arbetsgivaren. Flextronics hade tecknat ett nytt kollektivavtal där pensionen reglerades, resonerar AD. Därför gällde inte de övergångsregler man en gång tiden kom överens om.

Unionen och Seko ska dela på motpartens rättegångskostnader på cirka 1 350 000 kronor.

Fakta

 AD:s dom

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.