Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen kräver att Folksam diskuterar andra lösningar

Vid ett möte med Folksam i dag tisdag begärde Unionen att beslutet om "begravningsförsäkringen" ska rivas upp.
Niklas Hallstedt Publicerad 17 november 2009, kl 15:06

Folksam har beslutat sänka ersättningen med över 40 procent i den grupplivsförsäkring som ska täcka kostnaden för den egna jordfästningen.

I dag får de flesta dödsbon 31 800 kronor i ersättning när försäkringstagaren dör. Från 2011 sänks flertalets ersättning till 18 000 kronor.

Bland dem som drabbas av sänkt ersättning finns drygt 20 000 medlemmar i Unionen.

Förbundet tillhör dem som varit kritiska mot hur förändringen gått till. Enligt Gunilla Dahmm, pensionsexpert på Unionen, fick man reda på sänkningen först efter att medlemmarna fått brev om den.

Vid ett möte med Folksam har man nu framfört både sitt missnöje med hanteringen och krav på att beslutet ska rivas upp.
- Folksam har redovisat muntligen att försäkringen inte går ihop, och att man måste hitta lösningar på det. Men man måste diskutera andra alternativ. Nu vill vi se lite mer av kalkylerna, säger Gunilla Dahmm.

Något svar har Folksam ännu inte lämnat.

Den 8:e december har försäkringsbolaget bjudit in pensionärsorganisationerna till diskussioner.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.