Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen jobbar för säkerhetsavtal i Bangladesh

Flera svenska butikskedjor säger nej till ett avtal som ska förbättra brand- och byggsäkerheten på fabrikerna i Bangladesh. Nu driver Unionen på för att få Ikea att skriva under.
Niklas Hallstedt Publicerad 28 oktober 2013, kl 15:02

I förra veckan var det ett halvår sedan mer än 1 100 textilarbetare omkom när ett företagskomplex i Bangladesh rasade.

Genom ett internationellt avtal försöker nu de internationella fackliga organisationerna Industri All och Uni, där Unionen ingår, förbättra säkerheten på fabrikerna.

Den 17 oktober hade 100 globala företag skrivit på avtalet, däribland H&M, Åhléns, Hemtex, Ica Sverige, Kappahl och Stockmann som äger Lindex. För några dagar sedan meddelade även Gina Tricot att de skriver på avtalet.

Men ett antal svenska företag nobbar fortfarande avtalet. Ett av dessa är Ikea.

- Vi har en egen uppförandekod som täcker in de här frågorna som är ambitiösare, och vi har ett fungerande kontrollsystem, sa Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef för Ikeas sortiment och inköpslogistik, till Dagens Nyheter för några veckor sedan.

Den förklaringen köper inte Marie Kihlberg Nelving, internationell sekreterare på Unionen. Hon har tillsammans med bland annat företrädare från Handels återkommande möten med Ikea, bland annat om Bangladesh.

- Ikea tycker att de har bättre villkor, vi hävdar att då kan de lika gärna skriva på det här. Men det som är grejen är att vi vill ha ett partsgemensamt åtagande, så att man gemensamt kan kolla upp att saker och ting efterlevs. De vill göra det ensidigt.

Ett nytt möte mellan fack och Ikea kommer sannolikt att ske i november.

Niklas Hallstedt
[email protected]