Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Unionen borde varit tuffare"

Klubbordförande Lennart S Larsson på SKF i Göteborg är osäker på vad han tycker om avtalet. Han är nöjd med att en del av lönen avsätts till kompetensutveckling, men anser att Unionen borde ha varit tuffare i förhandlingarna.
- Man gick ut med ett krav på 2,6 procent på ett år men lyckades inte. Men det är ju inte noll, säger han.
Anna Sjögren Publicerad

Årets avtalsrörelse är det närmaste en strejk Lennart S Larsson har varit sedan han blev klubbordförande, 2004. Han är glad att det inte blev någon, men är inte helt nöjd med avtalet.

En reflektion är att det nuvarande avtalet löper ut den sista mars och att det nya träder i kraft den första juni.

- Det är två månader vi inte får något, det är ett frågetecken, säger Lennart S Larsson.

Klubben har inte hunnit informera sina 565 medlemmar om avtalets fullständiga innehåll än. Lennart S Larsson tror att de flesta vet om att de kommer att få en löneökning på 2,6 procent, men inte hur avtalet ser ut i detalj.

Som att löneökningen gäller för arton månader, inte ett år.

- Jag tycker att Unionen kunde ha varit tuffare. Man gick ut med ett krav på 2,6 procent på ett år men lyckades inte. Men det är ju inte noll.

IF Metall har upprörts över att Unionen träffade en överenskommelse med arbetsgivarna och inte väntade in dem. På SKF har de två facken haft ett bra och nära samarbete och Lennart S Larsson anser att det hade varit bra om Unionen hade haft lite mer is i magen.

Men det finns delar av avtalet som han är nöjd med. Att 0,2 procent av lönen ska öronmärkas för kompetensutveckling till exempel. I tider av snabb teknisk utveckling är kunskap en färskvara, när allt fler uppgifter kan utföras med hjälp av datorer blir människor lätt överflödiga.

- Som chef ska man vara medveten om detta och säga "ditt jobb kommer att försvinna, du borde lära dig det här". Och på så sätt se till att en anställd kan få en annan tjänst i företaget.

På SKF Göteborg, som tillverkar rullager för bland annat vindkraftverk och bilväxlar, blir specialistkompetens allt mer efterfrågad.

Den ekonomiska krisen har känts av på SKF. Varannan fredag från augusti fram till den sjätte januari tog de anställda ledigt och fick bekosta det med semester, kompledigt eller tjänstledighetsavdrag. I de fall där anställda inte hade någon intjänad tid att ta ut blev de skyldiga tid som de får jobba in senare.

Den tolfte januari kom ledningen med ytterligare besked om besparingar.

- De ansåg att vi var 44 för många, men vi kunde omplacera eller förtidspensionera många av dessa, så till slut blev bara nio stycken uppsagda på grund av arbetsbrist.

Dessutom ska de anställda på rullagertillverkningen ta ut tre tjänstledighetsdagar innan juni.

Nu är produktionen nere i botten, men nedgången har stagnerat och enligt Lennart S Larsson är det på väg att vända. Det finns ännu inga planer på återanställningar men inte heller på fler krisåtgärder.

-Vi har gjort en överenskommelse om att det inte ska hända något mer, utifrån det vi kan se idag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.