Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungdomar får hjälp att fixa ekonomin

Det är bland ungdomarna som överskuldsättningen ökar som mest. Nu startar projektet "Ekonomismart" för att förebygga att ungdomarna får långvariga ekonomiska problem.
Madeleine Danemo Publicerad 16 december 2009, kl 12:57

Som vi tidigare berättat är ungdomarna några av de största förlorarna i den ekonomiska krisen. För att förebygga att ungdomarna ska få en dålig ekonomi i sitt framtida liv så har projektet "Ekonomismart" påbörjats.

- Ett stort antal ungdomar får inte med sig kunskap om hur man sköter sin ekonomi hemifrån. Många vuxna har själva skulder och ingen kontroll över sin ekonomi och då har de svårt att lära sina barn. Man kan se att mönstren går i arv så därför är ett förebyggande arbete viktigt, säger Katrin Rundström, projektledare på Folkuniversitetet.

Det är ungdomar i åldern 18-24 år som går på a-kassa eller försörjningsstöd som är målgruppen för undervisningen.

Under utbildningen får de lära sig grundläggande kunskaper om konsumenträtt, hushållsekonomi och marknadsföring.

- Vi vill skapa aktiva medvetna kritiska konsumenter, och att vi kan förhindra att de hamnar i en överskuldsituation där de sitter fast i dyra krediter. Det kan till exempel vara väldigt lätt att gå på marknadsföringen om sms lån om man inte förstår hur mycket det i realiteten kostar.

Projektet som lanseras av Folkuniversitetet, Konsumentverket, och Finansinspektionen har beviljats ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden under en treårsperiod. Detta innebär att satsningen som fram tills nu varit begränsad till Göteborgsregionen även kommer att bli ett nationellt projekt.

- Intentionen är att det ska växa successivt.  Vi arbetar och planerar utifrån att vi kommer att ha verksamheter över hela Sverige. Att göra förebyggande insatser för ungdomar är en investering för samhället, säger Katrin Rundström.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.