Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungas drömjobb inte efterfrågade

Det är ingenjörer som behövs, men ungdomarna vill helst jobba med film eller design.<br />
Publicerad 7 december 2006, kl 12:00
Arbetsmarknaden är ljus för många, visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, arbetskraftsbarometer. De närmaste åren är det brist bland annat på sjuksköterskor, förskollärare och gymnasieutbildade tekniker.
På några års sikt förväntas efterfrågan på vissa lärargrupper och barn- och fritidsutbildade att minska, enligt undersökningen som baseras på svar från cirka 7 000 personalansvariga. Dessutom bedömer arbetsgivarna att antalet anställda med handels och administrativ utbildning kommer att minska till 2009.
Den som vill ha jobb om några år bör i stället satsa på en utbildning till högskoleingenjör inriktad på bygg, elektronik eller maskin, eller en civilingenjörsutbildning inom maskin- eller energiområdet.
Men frågan är om det är möjligheten att få jobb som avgör ungdomarnas yrkesval. I den attitydundersökning med ungdomar i åldern 15-24 år som Saco presenterade för några veckor sedan är det rese-, kultur- och mediebranschen de framför allt vill jobba i. De fem yrken som hamnar i topp är egenföretagare, fotograf/filmare/regissör, designer/formgivare, bartender och journalist.

NIKLAS HALLSTEDT
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.