Efter tre deltävlingar avgjordes förhandlingstävlingen traditionsenligt under Personalvetardagen på Stockholms universitet. Umeålaget lyckades få ihop 42 poäng, två mer än Göteborg som knep andraplatsen. Tredjepriset gick till Växjö.
- Vi hade inte trott på en seger, men det känns som vi har utvecklats mycket under de här dagarna, säger de tre Umeåtjejerna Rebecca Pettersson, Sandra Hägglund och Stina Wallsten, som läser till personalvetare.
Marie Andersson, regional samordnare och ombudsman för Tria, tycker att de tävlande lagen har varit väldigt motiverade och entusiastiska.
- Jag är mycket imponerad av alla deltagare och det sätt som de genomfört tävlingen på. Det har varit fantastiskt att se hur de har växt med uppgiften, säger hon.
Förhandlingstävlingen har arrangerats varje år sedan 2002 av Tria, som är ett fackligt samarbete för studenter, och personalvetarnas riksförening P-riks. Bakom Tria står ST, SKTF och Unionen och syftet är att förbereda studenterna för arbetslivet. Förhandlingscasen är autentiska AD-fall som tagits fram av förbundsjuristerna, och alla lag får prova både rollen som arbetsgivare och fackförbund. Tävlingsdomarna är ombudsmän från alla tre förbunden. De fem bedömningskriterierna var:
- Strategiskt upplägg av förhandlingen
- Förmåga att använda lagrum
- Förhandlingsvilja och kommunikation
- Argumentationsteknik
- Kroppsspråk
Umeålaget hade bland annat repeterat arbetsrätt med sina lärare innan de åkte ner till Stockholm. Finalcaset handlade om en person som tagit med sig obetalda varor hem från sin arbetsplats på en stormarknad. Tvisten gällde om det hade funnits saklig grund för avsked eller inte.
Varför vann ni?
- För att vi var bäst, skrattar Sandra Hägglund. Vi var nog ganska samspelta och kunde argumentera och försökte göra det bästa av situationen.
- Det var ett roligt case att jobba med. Man vet ju inte hur det ska gå, allt beror på motpartens strategier och man måste ju mötas på mitten, fyller Rebecca Pettersson i.
Alla tre tycker att de genom förhandlingstävlingen fått en större förståelse för fackets roll på arbetsmarknaden. Kanske framförallt för samspelet mellan fack och arbetsgivare, och en insikt i att man faktiskt kan komma fram till gemensamma lösningar. De tycker också att de fått en bra feedback efter varje förhandlingsomgång, något som gjort dem säkrare.
- Enligt flera av studenterna så får de ingen praktiskt övning alls i sina utbildningar och på vissa orter läser de endast fem poäng arbetsrätt. Så den här typen av praktisk övning och tillämpning av lagar och avtal behövs, säger Marie Andersson.
Många studenter på högskolor och universitet har också uppfattningen att det är vanligt att fallen tas ända upp till AD. Att närmare 90 procent av förhandlingarna avgörs på lokal nivå och genom förlikning och överenskommelse är okänt för de flesta.