Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tydligare information utlovas

Även om det som nu drabbar över 20 000 pensionerade medlemmar med en grupplivförsäkring i Folksam är "ytterst olyckligt" anser Unionens andre vice ordförande Bengt Olsson att förbundet ska fortsätta erbjuda försäkringar till sina medlemmar. Men han lovar att den information som ges i fortsättningen ska bli "övertydlig".
Anita Täpp Publicerad 28 oktober 2009, kl 10:45

Varför ska facket erbjuda försäkringar till sina medlemmar?

 - Generellt kan man säga att vi har gruppförsäkringar därför att vi i och med att vi är ett stort kollektiv kan göra en bättre upphandling och då få bra försäkringar till bra priser åt våra medlemmar, vilket är till nytta för alla, säger Bengt Olsson som också är ledamot i styrelsen för bolaget Folksam Sak, som dock inte är ansvarig för den nu aktuella grupplivförsäkringen, som sorterar under Folksam Liv.

Men med tanke på vad som nu hänt, är det inte stor risk för att det slår tillbaka mot facket?

- Det som tycks vara problemet är att man har fått uppfattningen att det här handlat om ett sparande, som någon slags pensionsförsäkring där folk uppfattat det som att de betalat till en egen fond, när det i själva verket är en ren riskförsäkring. Varje försäkringskollektiv måste bära sig själv och den här försäkringen är ju också speciell vad gäller risken och bygger på att många nya måste komma med hela tiden. Och i och med att för få har gjort det har man nu valt att sänka ersättningen i stället för att höja premien.

- Men det här känns naturligtvis inte alls bra. Det är ytterst olyckligt att många känner sig lurade utan att någon velat att det ska bli så. Ingen har ju haft en tanke på att lura folk, det tjänar varken Unionen eller någon annan på. Men det här visar att man måste vara oerhört tydlig när det gäller försäkringsvillkoren.

Hade inte facket kunnat ställa hårdare krav på Folksam och exempelvis sett till att det fanns en buffert i försäkringen från början?

- Folksam är ju en ömsesidigt bolag som inte ska göra någon vinst och en eller flera aktuarier har en gång räknat ut risken för den här försäkringen, utifrån de inflöden man beräknat ska komma, och sedan satt premien utifrån det. Och nu har det tyvärr visat sig att beräkningarna inte stämde.

- Men försäkringen är ju som sagt en riskförsäkring där man skulle kunna säga att de som avlidit snabbt sedan de tecknat försäkringen varit vinnare i fråga om ersättningen medan de som lever längre nu förlorar ekonomiskt.

Kan Unionen se till att försäkringsinformationen blir bättre i fortsättningen?

- Vi har ju den möjligheten att påverka och vi kommer självklart att bli ännu mer noga med att informationen ska bli övertydlig framöver.

- Nu har ju Folksams vd Anders Sundström sagt man ska ha diskussioner med pensionärsorganisationerna om vad man kan göra åt den här saken. Så vi får väl se vad som händer.