Enligt Lunchfrämjandets senaste undersökning äter en majoritet av alla anställda medhavd lunch. Uteätarna har minskat på grund av krisen, framför allt männen har börjat med matlåda istället. Sedan 2007 har andelen män som har medhavd hemlagad lunch ökat från 22 till 39 procent.
Kvinnor har alltid varit mer för matlåda. Enligt den senaste undersökningen äter nästan varannan anställd kvinna medhavd hemlagad lunch i lunchrummet mellan tre och fem dagar i veckan.
Men i Skåne och Blekinge skiljer sig matvanorna från övriga landet, enligt hälsoföretaget Previa, som i samband med måltidens dag idag, kartlagt anställdas matvanor. 29 procent av de anställda i Skåne och Blekinge väljer bort såväl hemlagad lunch som restaurangmat och klarar sig tydligen på en macka, en sallad eller ingenting. Orsaken är troligen, enligt Previa, Skånes närhet till Danmark, där en smörgås är ett vanligt alternativ till lagad lunch.
Bäst på att äta lagad mat på lunchen (95 procent) är anställda i Örebro, som enligt Gastrogates restaurangprisindex, har bland de högsta lunchpriserna i landet. Snittpriset för en dagens är där 76 kronor - bara 90 öre mindre än i Stockholm som har landets allra högsta lunchpriser. Stockholmarna är trots det de som oftare väljer krogen framför gårdagens rester i en matlåda.
Lägst lunchpriser har paradoxalt nog Malmö (som ligger i Skåne). Där kostar en lunch i genomsnitt 70 kronor och 80 öre.
Fakta
Lunchfrämjandets tips för en bra lunchrast:
- Ta en längre lunchrast - minst en timme.
- Lämna arbetsplatsen
- Stäng av mobilen
- Ät i lugn och ro
- Prata med arbetskamrater
- Ta en promenad
- Ta en tupplur