Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Står pall i ett hårt alkoholklimat

Konsumtion av alkohol hör fortfarande ungdomsåren till. Men det går att se en trend - allt fler unga avstår helt från alkohol.
Maja Jägerlöv Publicerad

Det är morgon, pendeltåget är inte lika fullsatt som annars. Två killar i 20-årsåldern pratar om den gångna helgen - mycket supande och festande blev det. På söndagen var bakfyllan ett faktum. Vid Stockholms centralstation går killarna sin väg. Bara några gator från stationen har Sveriges nykterhetsorganisation IOGT-NTO, och dess ungdomsföreningar, lokaler. Mikaela Persson, fältkonsulent i Stockholms distrikt för Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, välkomnar in i lokalerna.

- Jag har inte hunnit städa skrivbordet, jag har precis kommit, säger hon och plockar med sakerna på bordet.

Mikaela arbetar sedan november heltid på UNF. Hennes tidigare politiska engagemang bidrog till inträdet i organisationen. Dessutom är den levande och engagerar ungdomar, vilket gör det roligt att gå till arbetet varje dag.

Att ta definitiva beslut har aldrig lockat men valet att helt sluta dricka alkohol tog hon i höstas. Ett beslut som kommer att hålla i sig.

- Det var i samband med att jag sökte jobbet här och det känns inte som någon större förlust att avstå från alkohol.

Alkoholens ställning är problematisk menar Mikaela. Den är alldeles för lättillgänglig och alkoholnormen är så pass stark i samhället, vilket gör det svårt för oss människor att göra ett eget val att dricka eller inte. Knepigt blir det också när arbetsplatser bjuder anställda på alkoholhaltiga drycker eller arrangerar aktiviteter där konsumtion av alkohol har en central roll. Anders Karlsson, ordförande för IOGT-NTO:s Unionenklubb, visar på problemen.

- Man har informella möten över en öl efter jobbet, en after work, det är trevligt och avslappnat.  Det som glöms bort är att beslut fattas i inte helt drogfria miljöer, det är inte bra.

Dessutom skapar sådana här typer av träffar exkludering. Medarbetare som inte kan närvara vid träffarna på grund av att de inte klarar av att vistas i omgivningar där det dricks alkohol utesluts.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning undersöker årligen skolelevers drogvanor. Mer än hälften av de tillfrågade dricker alkohol visar rapporten "Skolelevers drogvanor 2010". Anders Karlsson påstår att det är de vuxnas dryckesmönster som ligger till grund för ungdomarnas dryckesvanor.

- Att ta ett glas vin på lördagen är inte farligt men att göra det varje lördag, eller varje gång man äter lite godare mat, skapar ett mönster. Hur ska en 15-åring som är uppväxt i en sådan miljö veta att man kan ha kul utan alkohol? Det betyder inte att alla föräldrar är fulla, men lär barnen att man kan ha minst lika roligt eller äta minst lika god mat utan alkohol!

Rapporten visar också en helt annan trend - att allt fler unga helt avstår från alkohol. Ungefär 40 procent av de drygt fyratusen tillfrågade eleverna i årskurs 9 uppger att de inte dricker alkohol. Bland de tillfrågade eleverna i gymnasiets andra år svarar knappt en femtedel att de inte dricker alkohol.

UNF har 7 000 medlemmar, och medlemsantalet ökar fastslår Mikaela Persson. En förklaring är att organisationen bedriver olika projekt.

- Bland annat "Fake Free" som syftar på att det går att festa utan att supa. Uppgiften är att synas i sammanhang där unga finns och visa på att det finns andra alternativ än att välja alkoholen.

Det verkar gå hem:

- Dagens unga vill förändra och då kan ett normbrytande avsteg vara ett alternativ.

Anders Karlsson har sett en ökad hälsomedvetenhet bland dagens unga, de förstår vad bruket av alkohol kan leda till. Även föräldrarnas samtal med ungdomarna tror han hjälper i valet att inte dricka alkohol. Unga vill att deras föräldrar ska bekräfta och se dem.

Men Mikaelas helnyktra livsstil verkar inte helt accepterad bland jämnåriga.

- I min ålder, jag är 22 år, ses det som märkligt att ta ett sådant beslut. Det blir en diskussion varje gång jag går ut. Det är tråkigt att det ska vara en grej som hela tiden ska förklaras. Bland yngre generationer är det ett hårdare klimat.

Att ständigt behöva motivera valet att inte dricka alkohol har blivit en vanesak men det känns tröttsamt och ibland hade hon önskat att folk skulle kunna tänka lite mer på egen hand.

- För mig är det så självklart att alkoholen har negativa konsekvenser. Oftast avslutar jag diskussionen snabbt och börjar prata om någonting annat.

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.