Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Självständighet + tydlighet = trivsel på jobbet

Tydlighet är a och o för att anställda ska må bra på jobbet. Det visar ny arbetslivsforskning från Linköpings universitet.
Johanna Rovira Publicerad 30 augusti 2013, kl 11:01

Förmånen att kunna styra över sitt eget arbete och arbeta självständigt är viktiga parametrar för att trivas på arbetet, visar tidigare forskning. Folkhälsovetaren Cathrine Reineholms färska avhandling bekräftar det - delvis. Men hon konstaterar också att egen kontroll inte räcker för att uppnå höga trivselpoäng, det måste dessutom finnas tydliga mål och förväntningar. Självständighet utan tydlighet funkar alltså inte.

- Chefer ska inte styra med hela handen, men peka ut riktningen, säger Cathrine Reineholm, som i sin avhandling har gjort studier som bygger på data från närmare 9 500 anställda.

-  Som anställd kan man inte använda sin självständighet om man inte vet vad som ska göras. Det är viktigt för chefer att vara tydliga med vad gruppen ska göra och vad individen ska göra.

Ta del av avhandlingen här.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.