Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Självklart att ställa sig på barnens sida"

Till alla 385 000 barn i Sverige som växer upp med en mamma eller pappa som super sönder julen:
- Glöm aldrig att det inte är ditt fel att din förälder dricker. Det är aldrig, aldrig ditt fel, säger Babben Larsson, en av ambassadörerna för kampanjen Vit Jul.
Eva Karlsson Publicerad 13 december 2012, kl 09:04

"Mamma låg i soffan och pappa låg på golvet. Jag och min lillebror visste inte vad vi skulle göra." Så börjar en av barnens berättelser som går att läsa på Vit Juls hemsida.

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul handlar om att få fler vuxna att för barnens skull avstå från alkohol under de tre juldagarna. Ståuppkomikern Babben Larsson är en av de nya ambassadörerna i år:

- Det känns självklart att ställa sig på barnens sida när högtiden så mycket handlar om dem. Att vi ska tillbringa tid tillsammans med dem och göra det mysigt efter bästa förmåga.

Vad säger man till barnen som bävar inför julen?

- Glöm aldrig att det inte är ditt fel att din förälder dricker. Det är aldrig, aldrig ditt fel. Du kan tyvärr inte göra så mycket åt det, det är upp till den som dricker att själv ta tag i det och sluta.

Babben Larsson råder barnen att hitta andra bra vuxna bland lärare, släktingar och grannar som de kan prata med.

- De kan vara dina förebilder när inte dina egna föräldrar är det.  

Fakta

Kampanjen Vit Jul pågår mellan den 13 december 2012 och den 6 januari 2013 och sker för sjätte året i rad. Runt om i Sverige anordnas aktiviteter för barnen: baka pepparkakor, leta jultomtar i skogen, korvgrillning, pulkarace, övernattningsäventyr, barnopera och mycket mer. Läs mer här.

Eva Karlsson