Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Siemens stämmer tidigare anställda

Siemens stämmer fyra tidigare anställda för att ha stulit företagshemligheter. Bolaget kräver tre miljoner kronor per överträdelse.
Ola Rennstam Publicerad 16 juni 2011, kl 13:23

2007 sparkade Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång fyra ingenjörer. De hade startat ett bolag som bedrev konkurrerade verksamhet, och Siemens hade uppdagat att kvartetten hade kopierat en stor mängd hemliga konstruktionsritningar för gasturbiner och andra känsliga dokument som offerter och prislistor. Dokumenten hade skickats till männens privata e-postadresser.
I samband med att personerna avskedades fick de skriva på ett avtal där de lovade att återlämna all företagshemlig information och att radera allt sådant material ur sina datorer.

Därefter utgick Siemens från att saken var utagerad. Men i mars 2010 besökte en inköpare ett verkstadsföretag där han påträffade en ritning över en viktig del i en av Siemens gasturbiner. Problemet var bara att Siemens aldrig lämnat ut någon sådan ritning till något utomstående aktör. Företaget inledde då en ny och mer djupgående kartläggning av de före detta anställdas datorer och e-postkorrespondens. Granskningen visade att kvartetten tillskansat sig viktiga dokument från företagets arkiv i en betydligt större omfattning än vad man tidigare trott. I ett fall har över 250 sidor ritningar skickats vidare till en av de före detta anställdas privata e-postadress.

Bevishögen mot männen började växa. I november 2010 hittade servicepersonal från Siemens tekniskt avancerade reservdelar till gasturbiner hos ett oljebolag i Libyen. Reservdelarna var dock inte tillverkade på uppdrag av Siemens. En av reservdelarna var försedd med en etikett från ett bolag som ägs av fyra investmentbolag som i sin tur ägs av de fyra före detta Siemensanställda.
Enligt stämningsansökan som lämnats in till Norrköpings tingsrätt anser Siemens sig ha bevis för att de fyra före detta anställdas bolag erbjudit det libyska oljebolaget att köpa reservdelar värda närmare 17 miljoner kronor.
Hemliga ritningar på komponenter i gasturbinen har under 2011 påträffats på fler företag.

I stämningen framhåller Siemens att reservdelarna är omöjliga att tillverka utan tillgång till företagets ritningar och att man aldrig lämnat ut några av dessa till utomstående. Företaget anser att männen gjort sig skyldiga till upphovsrättsintrång och obehörigt angrepp på företagshemligheter och kräver ett högt vitesbelopp på tre miljoner kronor per överträdelse.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.