Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Posten erbjuder befruktning

På Posten erbjuder arbetsgivaren sig att göra sina anställda med barn. Personalen kan också få ögonen opererade och få sina hem städade för en billigare slant än vanligt.
Johanna Rovira Publicerad 20 september 2013, kl 10:17

- Vi tycker det är värt att lägga tid och energi på våra medarbetare och vi vill vara attraktiva som arbetsgivare, sade Mattias Holmberg, som var ansvarig för löner och förmåner på Posten Nord då förmånspaketet införskaffades för snart tre år sedan.

Trots att Mattias Holmberg gått vidare till nya uppdrag har Posten behållit sina erbjudanden att befrukta, städa och operera sina anställda. Och man erbjuder mycket mer därtill- hembil, friskvård och ett gäng rabatter på allt mellan himmel och jord. 

Men man bör kanske ha i åtanke att de flesta av förmånerna inte kostar arbetsgivaren någonting. Eftersom ofrivillig barnlöshet klassas som en sjukdom är det tillåtet för Posten som arbetsgivare att erbjuda bruttolöneavdrag för att bekosta privat provrörsbefruktning och ögonoperation. Posten tar alltså kostnaden för behandlingen men drar sedan av motsvarande summa från den anställdes bruttolön. På det här viset kan en anställd spara upp till 15 000, lite beroende på skattesats den, på ett ingrepp som kostar runt 50 000 kronor, utan att det kostar arbetsgivaren en spänn.

Agneta Ohlsson, personalspecialist på Posten, vet dock inte hur mycket bruttolöneavdragen för provrörsbefruktning har utnyttjas under de tre åren.

- Vi kan inte se hur mycket eftersom personalen själva beställer förmånerna via ett företag. Vi är inte alls inkopplade, det ligger ju i sakens natur att det ska vara lite neutralt, säger hon.

- Vi gör det här för att vara en bra arbetsgivare och vilka förmåner som utnyttjas mest har jag inga siffror på. Men jag tror att hembilarna, som man kan få om man kör minst 100 mil om året, är populäraste förmånen. Friskvården utnyttjas också flitigt.   

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.