Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Posten erbjuder befruktning

På Posten erbjuder arbetsgivaren sig att göra sina anställda med barn. Personalen kan också få ögonen opererade och få sina hem städade för en billigare slant än vanligt.
Johanna Rovira Publicerad 20 september 2013, kl 10:17

- Vi tycker det är värt att lägga tid och energi på våra medarbetare och vi vill vara attraktiva som arbetsgivare, sade Mattias Holmberg, som var ansvarig för löner och förmåner på Posten Nord då förmånspaketet införskaffades för snart tre år sedan.

Trots att Mattias Holmberg gått vidare till nya uppdrag har Posten behållit sina erbjudanden att befrukta, städa och operera sina anställda. Och man erbjuder mycket mer därtill- hembil, friskvård och ett gäng rabatter på allt mellan himmel och jord. 

Men man bör kanske ha i åtanke att de flesta av förmånerna inte kostar arbetsgivaren någonting. Eftersom ofrivillig barnlöshet klassas som en sjukdom är det tillåtet för Posten som arbetsgivare att erbjuda bruttolöneavdrag för att bekosta privat provrörsbefruktning och ögonoperation. Posten tar alltså kostnaden för behandlingen men drar sedan av motsvarande summa från den anställdes bruttolön. På det här viset kan en anställd spara upp till 15 000, lite beroende på skattesats den, på ett ingrepp som kostar runt 50 000 kronor, utan att det kostar arbetsgivaren en spänn.

Agneta Ohlsson, personalspecialist på Posten, vet dock inte hur mycket bruttolöneavdragen för provrörsbefruktning har utnyttjas under de tre åren.

- Vi kan inte se hur mycket eftersom personalen själva beställer förmånerna via ett företag. Vi är inte alls inkopplade, det ligger ju i sakens natur att det ska vara lite neutralt, säger hon.

- Vi gör det här för att vara en bra arbetsgivare och vilka förmåner som utnyttjas mest har jag inga siffror på. Men jag tror att hembilarna, som man kan få om man kör minst 100 mil om året, är populäraste förmånen. Friskvården utnyttjas också flitigt.   

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]