Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Platt a-kasseavgift - annars höjning

Unionens a-kassa behöver höja avgiften mest av alla kassor fram till 2010 om arbetslösheten ökar enligt olika prognoser. Det visar TCO:s utredare. A-kassan har i dag inga planer på höjd avgift.
Bengt Colling Publicerad 11 december 2008, kl 16:42

Regeringens vill sänka a-kasseavgifterna med 50 kronor för att få fler att gå med i kassorna igen. Det kommer inte att hjälpa så länge regeringens egen idé om en tydlig koppling mellan avgift och arbetslöshet inom varje kassas område får vara kvar, finner TCO:s utredare i en rapport i dag.

TCO:s ordförande Sture Nordh kräver på Dagens Nyheters debattsida att en näst intill "platt" avgift får ersätta dagens differentierade.

Ju högre arbetslösheten är bland en kassas medlemmar desto högre avgift ska den nu leverera in till staten. Men medlemmar lämnar kassor som tar ut högre avgift. Det höjda uttaget måste fördelas på färre medlemmar så att var och en får betala mer, i en ond cirkel.

Tanken med differentieringen var att kassor med hög arbetslöshet skulle lockas till återhållsamma lönekrav som antogs ge utrymme för fler jobb.

Följden har blivit en nettominskning med en halv miljon medlemmar i a-kassorna mellan 1 januari 2007 och 1 juli 2008.

Regeringens föreslagna sänkning med 50 kronor från nästa halvårsskifte äts upp med råge av höjningar av arbetslöshetskassornas avgifter som den växande arbetslösheten utlöser genom dagens avgiftssystem. Det finner TCO:s utredare när de räknar på olika bedömares prognoser för arbetslösheten och i vilken utsträckning man sett att kassamedlemmar reagerar på höjd avgift genom att gå ur kassan.

TCO:s slutsats är att Unionens a-kassa tvingas höja månadsavgiften mest av alla kassor, eller med 76, 92 eller 103 kronor 2009 om Konjunkturinstitutets, regeringens eller TCO-utredarnas antagande om 7,4, 7,8 eller 8,1 procents arbetslöshet slår in, och med 182 kronor 2010 om Arbetsförmedlingen får rätt i att arbetslösheten då blir 9 procent.

A-kassans föreståndare Inger Lindström har inte sett TCO:s siffror. Hon säger att kassans styrelse har fastställt en oförändrad avgift för nästa år men gett styrelsen mandat att höja om det behövs. Hittills har avgiften legat en aning högre än vad som krävts, så att en viss marginal funnits.

A-kassepolitiken är inte ändamålsenlig i en lågkonjunktur, anser TCO:s ordförande Sture Nordh. Han föreslår i DN att den differentierade avgiften ersätts med en näst intill platt avgift som ger 72 procent av medlemmarna en arbetslöshetsavgift på högst 90 kronor per månad.

Staten får 1,2 miljarder mindre intäkter 2009 men får i stället en dubbel effekt i krisbekämpningen. Lägre avgifter gör att fler går in i försäkringen och får inkomstskydd. Hushållens konsumtionsutrymme ökas och efterfrågan stimuleras.

TCO:s ordförande vill att a-kassans högsta dagpenning i ett första steg höjs till 972 kronor. Den kan inte fortsätta att vara en grundskyddsförsäkring, motiverar han.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.