Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pecha Kucha drog fullt hus

Kompetensutveckling är viktigt, men ämnet lockar sällan till skratt. Det gjorde det dock i dag när Unionen startade årets Almedalsvecka med ett välbesökt så kallat Pecha Kucha.
Ola Rennstam Publicerad

I goda tider har tjänstemän inte tid att kompetensutvecklas, i dåliga tider finns inte pengar till kompetensutveckling. Det konstaterar Unionen i inbjudan till sitt evenemang som hölls i förbundets egen trädgård i Visby. För att vända och vrida på frågan om kompetensutveckling hade man bjudit in fem väldigt olika talare till ett Pecha Kucha med ambitionen att diskutera ämnet på ett effektivt, nytt och oväntat sätt.

Trots att Almedalen i år innehåller över 2 200 programpunkter hade Unionen inga problem att locka folk till sin trädgård. 150 personer dök upp för att lyssna till Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann, Johan Wendt, ordförande, Mattecentrum. Anna Kain Wyatt, ordförande, Unga hörselskadade. Sofia Modigh, projektledare på Unga KRIS samt Anton Johansson, It-profil och entreprenör, Twingly. Evenemanget bjöd på en energisk mix av allvar och skratt.

Kompetensutveckling var också temat på ett annat av Unionens evenemang i dag. Där samtalade bland andra Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande, och Carin Götblad, före detta länspolismästare i Stockholm, om vikten av kompetensutveckling genom hela arbetslivet.

Fakta

Pecha Kucha betyder småprat eller snick-snack på japanska och är en presentationsmetod som ger möjlighet till flera talare under ett och samma tillfälle. Varje föreläsare har i uppgift att i förväg välja ut 20 bilder - bilder som visas upp under 20 sekunder vardera. Var och en har 6 minuter och 40 sekunder till sitt förfogande. Pecha Kucha uppfanns på ett arkitektkontor i Tokyo för tio år sedan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.