Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nio kvinnor om kvinnodagen

Kvinnodagen behövs, det räcker med att veta att 98 procent av de egyptiska kvinnorna fortfarande könsstympas för att inse det, menar Ebba Witt-Brattström, en av kvinnorna i Kollegas enkät.
- Det kvinnor inte förstår är att när man lyfter en annan kvinna så lyfter man sig själv, säger Linda Skugge, som uteslutande anställer kvinnor.
Red Publicerad

I dag, den 8 mars, firar vi inte bara fettisdagen och pannkaksdagen. Det är alla kvinnors dag också. En dag att sätta fokus på kvinnors villkor i världen.

Behövs kvinnodagen?
Vilken kvinna inspirerar dig?

 

Kim Anderzon, skådespelare:
 - Kvinnodagen behövs verkligen! En dag att fira de segrar vi gjort! Men mycket arbete återstår...

- Just nu läser jag Yvonne Hirdmans bok "Det tänkande hjärtat" om Alva Myrdal, 1900-talets mest kända feminist. Hon var politiker, ambassadör och nedrustningsexpert. En självständig kvinna samtidigt som hon var en underordnad hustru till den dominante Gunnar Myrdal... Men en inspirerande kvinna som fick Nobels fredspris 1982. 

 

Cecilia Fahlberg, ordförande i Unionen:
-
Den behövs absolut och kommer att göra det i många år till. Förhoppningsvis kommer en dag då vi kan skrota den, men vi har en bit kvar till det.

- Min väninna Sanna, som ensamstående mitt i livet, med två barn har klarat en högskoleutbildning till lärare. Det inspirerar mig att arbeta för att fler borde få bättre möjligheter genom hela livet att utveckla sin kompetens. Sedan inspireras jag av alla unga kvinnor, som kämpar och är så duktiga. Jag hoppas att de ska få det bättre i framtiden och att den yngre generationen ska lyckas med att förena yrkesliv och familjeliv.

 
Anette Jernström, flygvärdinna, föredragshållare och författare:
- Ja. I många delar av världen behandlas kvinnor sämre än djur och människovärdet hos dem är baserat på hemgiftens storlek.

- Mormor var lik Astrid Lindgren, lika gammal och lika klok. Hon har inspirerat mig mycket genom sin livsglädje och tacksamhet. En i dag levande tjej som inspirerar mig är min 13-åriga dotter Joanna, som har ett osedvanligt gott humör och alltid vaknar leende. Det är inspirerande!

 
Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen:

- Ja! Jag skulle vilja utvidga till 182,5 dagar (hälften av 365).

- Många, däribland min fru Moa Svan för att hon med humor som verktyg lyfter viktiga samhällsfrågor och för att hon är klipsk, medveten, närvarande i nuet och en fantastisk coach, samt Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia, för att hon genom sin forskning och föreläsningar gjort Sverige och världen mer medveten om komplexa maktstrukturer som bidrar till exkludering av människor. För att lyckas såsom hon har gjort krävs det en fantastisk kommunikationsförmåga, envishet och en inre övertygelse.
  Wanja Lundby-Wedin, ordförande i LO
- Ja, 8 mars behövs. Så länge vi har ett samhälle och ett arbetsliv som är så ojämställt är det viktigt att det finns en ordentlig debatt kring vad som kan göras bättre.

- Jag inspireras av alla de kvinnor som trots otrygga anställningar, låg lön, ofrivillig deltid och allt för lite att säga till om ändå visar en sådan yrkesstolthet och vilja att göra ett gott jobb. De ger mig kraft att fortsätta kämpa, därför är jag feminist.

   

Dominika Peczynski, vd för Mafioso PR:
- Nja, den är ju mest jippobetonad i dag. Men å andra sidan uppmärksammas många viktiga ämnen just på kvinnodagen som kan tänkas ge ringar på vattnet även under resten av året.

- Nigella Lawson -  hon anpassar sig inte efter rådande smalideal utan är en supersnygg kvinna i storlek 46 utan att skämmas för det eller vilja förändra det. Hon visar att inte bara karlar kan vara världsberömda tv-kockar och hon har byggt upp ett imperium som gjort henne till miljardärska.

  Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister:
- Runt om i världen begränsas kvinnors frihet när det gäller utbildning, arbete och trygghet. Även i Sverige begränsas individers liv på grund av förlegade synsätt på kön. Att uppmärksamma detta en särskild dag är bra - men kampen förs varje dag, året om.

- En sådan kvinna är min mormor Anyasi. Hon levde i ett samhälle som var betydligt mer patriarkalt och religiöst än Sverige. Trots förtrycket och en knapp utbildning lyckades hon driva egen affärsverksamhet som försörjde hela familjen. Hon tog sig friheter som att röka och ta en whisky oavsett omgivningens åsikter. Hennes kraft inspirerar mig.

   

Linda Skugge, PR-konsult på skugge&co:
- Ja! För att kvinnor gärna får bli påminda om att lära sig att stötta, uppmuntra och peppa varandra. Själv anställer jag uteslutande kvinnor för att de är bättre på att jobba och roligare att hänga med. Dock så ser jag hur kvinnor har så otroligt svårt att hjälpa och lyfta andra kvinnor. Det kvinnor inte förstår är att när man lyfter en annan kvinna så lyfter man sig själv!

- Carina Nunstedt, grundare av nya kvinnomagasinet yourlife. Hon är en sann tidningsdrottning som gör succé efter succé. Det är en ynnest att få jobba tillsammans med henne. 

  Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Södertörns högskola:
-
Ja. Det är ju en internationell dag och meningen är ju att man ska tänka på och känna solidaritet med världens kvinnor. Det räcker ju exempelvis med att veta att 98 procent av de egyptiska kvinnorna fortfarande könsstympas. Och i Sverige har vi en löneskillnad på 17 procent, som varit rätt konstant sen tjugo år tillbaka. Även i branscher där det finns både kvinnor och män finns en helt oskälig löneskillnad, på sex procent. Det är alltså en ren snoppoäng. Sedan finns ju mycket annat som är fel också.

- Jag blir inspirerad av alla stora kvinnor i historien och då inte minst de svenska, alltifrån Heliga Birgitta till Moa Martinsson.

  

  

  

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.