Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Liten lathund för drullputtar

I den rådande väderleken är det lätt hänt att drutta omkull, skadas av fallande istappar eller råka ut för en skenande cyklist på väg till eller från jobbet. Kom ihåg att anmäla skadan och se till att ta rakaste färdvägen, annars kan du bli snuvad på arbetsskadeersättning om det vill sig illa.
Johanna Rovira Publicerad 4 mars 2010, kl 08:34

Att kontakta sin arbetsgivare, skyddsombud och Försäkringskassan är kanske inte det första man tänker på när olyckan är framme och man ligger där på isfläcken och funderar på om armar och ben sitter som de ska och om skallen är spräckt eller inte. Men så fort det har konstaterats att det inte råder någon överhängande fara för ditt liv längre, kan det vara klokt att tänka på framtida konsekvenser. Får du men efter en olycka som inträffat på väg till eller från jobbet täcks du av arbetsskadeförsäkringen, men det kräver att du gjort allt rätt för att du ska få eventuell ersättning.

Nåde dig om du till exempel har gjort den minsta lilla avvikelse från din vanliga väg till och från jobbet. Det finns exempel på personer som råkat illa ut bara för att de fallit åt fel håll - en man som glömt glasögonen hemma, vände om, snubblade på sin egen tröskel och slog sig illa. Eftersom han snubblade inåt, istället för utåt, ansåg Försäkringskassan att det inte rörde sig om vägen till jobbet och följaktligen inte kunde betraktas som arbetsskada. Mannen gick miste om ersättning. En annan person skulle bara kasta soporna en trappa upp och gick miste om arbetsskadeersättning för att han avvikit från färdvägen.

LO-TCO Rättsskydd anser att lämna och hämta barn på dagis knappast kan betraktas som en avvikelse, eftersom föräldrar är tvungna att lämna barn för att kunna jobba och för att det ligger utanför föräldrarnas kontroll var man får dagisplats. Men de varnar också för att det inte finns några garantier för om man får ersättning eller inte om man skadar sig på väg till eller från förskolan.

Även om du känner dig hyfsat kurant efter några värktabletter och lite sympati, ska du anmäla skadan till arbetsgivare, skyddsombud och Försäkringskassan, för att gardera dig om du får framtida besvär.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]