Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låt energin flöda på kontoret

Har du tappat arbetslusten och saknar inspiration? Pröva att möblera om.
- Det behövs sällan stora förändringar för att få mer energi, säger Feng Shui-konsulten Anne Danielsson Jahrl.
Eva Karlsson Publicerad 8 maj 2013, kl 09:26

Feng Shui betyder vind och vatten och är en gammal filosofi för att skapa mer hälsosamma miljöer. Man jobbar med både form, färg och olika material .

- Men det handlar inte om inredning som många tror utan snarare om att hitta balansen i rummen och i helheten, säger Anne Danielsson Jahrl.

När Anne jobbar med företag studerar hon omgivningen och kartlägger Chi-flödet, alltså hur energin rör sig. Därefter ger hon förslag på åtgärder. Någon gång kan det röra sig om ombyggnad av både interiör och exteriör men oftast är råden billiga och enkla: möblera om, byt färger, tillsätt växter, vatten och positiva, personliga symboler.

- Det är viktigt att chefen har en tydlig position i företaget och sitter så att hon eller han får bra överblick. Om chefen är snabbt tillgänglig och inte har sitt rum långt borta i ett hörn känner både personalen och besökare mer tillit till företagets ledning.

Bra för kreativiteten 

I Feng Shui talar man om ying och yang och balansen mellan dem. Fyrkantiga bord och andra stela former (yang) hindrar energin att röra sig harmoniskt. Medan alltför många runda former (ying) gör att energin bara åker runt.  

- Det här kan vara bra att tänka på inför ett arbetsmöte. Ska ni brainstorma? Ställ borden i en oval eller U-form, eller sitt på stolar i en ring, då löper flödet fritt. Ska ni i stället förhandla och behöver ett snabbt beslut, använd ett rum med rektangulära bord. Då drivs arbetet framåt.

Om dörrar och fönster är placerade mittemot varandra kan energin flöda ut ur rummet. Dessvärre kan idéer och motivation fara samma väg.  

- Det blir ett energidrag om dörren är öppen hela tiden, och det är inte bra om vi är tvungna att sitta i det där draget. I många fall går det att lösa genom att vrida skrivbordet.

Kraftposition

- Man pratar mycket om kraftposition inom Feng Shui. Det innebär att man inte ska sitta med ryggen mot till exempel en dörr. Man känner att det blir otryggt, man vill gärna titta över axeln. Samma sak om man har ryggen mot ett fönster, även om ingen kommer in den vägen känner man samma utsatthet.

 I ett öppet landskap ska skrivborden inte stå mitt emot varandra, då kolliderar de anställdas energi. Dessutom får inte alla sitta i kraftposition.

Anne Danielsson Jahrl har en lösning som hon använt på några företag:

- Man ställer tre skärmväggar som en treuddig stjärna. Längst in i varje hörn placerar man stolen och har bordet framför sig. Då kan alla tre sitta i maktposition och får samtidigt en ostörd vrå. 

Det ultimata kontorsrummet har bra dagsljus, bra tillgång på frisk luft, en balans av runda och fyrkantiga former samt något från de fem elementen inom Feng Shui. De är trä, vatten, metall, jord och eld. Anne Danielsson Jahrl föreslår trägolv (kapat trä representerar elementet jord), vita väggar (metall står för metaller men också den vita färgen), växter (trä), något svart (vatten) eller en tavla som föreställer vatten samt något rött (eld).

- Eld är en stark energi och en tavla i eldiga färger kan räcka. Golvet ska helst inte vara svart, det blir lite otryggt, som att gå på vatten eller gungfly.

Friska växter

Växter kan öka, dämpa och styra energiflödet i rummet. Men det är viktigt att de är friska och inte i ett vissnande skede. Betraktaren har en tendens att bli likadan.

- Fredskalla är en superbra växt som neutraliserar strålningen från datorn. Men även Silverkalla, Krysantemum, Gerbera, Dracena och Murgröna är bra på att ta hand om föroreningar i luften.

God ordning på skrivbordet sänker stresshormonerna i kroppen. Det är också bra om delar av förvaringen kan vara stängd. Det ger större lugn och mer dynamik i rummet.

För många prylar gör det rörigt men en eller några personliga symboler kan ge lugn och energi, som till exempel en sten som du har plockat med dig från ditt smultronställe.

- Det blir som ett mantra. När du ser stenen påminns du om att du ska andas djupt. Men kom ihåg att ha saker som passar just dig. Det som ger någon energi kan göra någon annan ledsen.

Fakta

Anne Danielsson Jahrl är både Feng Shui-konsult och samtalsterapeut. Hon tycker att hennes två områden går in i varandra.
- Oavsett om det är en gammal tanke som du har om dig själv eller om det är en gammal möbel eller pryl som du har fått men som du inte vill ha, så mår du bättre om du gör dig av med den.
Läs mer om Anne här.    

Eva Karlsson