Köttbranschen får ny struktur
Koncentrationen i slakt- och charkbranschen fortsätter. Slakteriförbundet rekommenderar slakteriföreningarna att samordna verksamheterna i en ny köttindustrikoncern med arbetsnamnet Svenska kött.
Cirka 6 000 anställda varav 1 500 inom Privattjänstemannakartellen (PTK) berörs av den planerade nyordningen.
Ökad konkurrens inom EU med krav på bättre marknadsföring är ett av skälen till denna radikala omvandling. För att svensk köttindustri långsiktigt ska överleva krävs att hela verksamheten genomsyras av högsta möjliga effektivitet. Detta enligt ordföranden i Slakteriförbundet.
SIF-ombudsmannen Lars Asplund håller med om att strukturomvandling är av nöden. I mitten av oktober samlade han tjugotalet berörda klubbordförande till möte på PTK-skolan. Diskussionsämnen var hur facket ska få största möjliga deltagande i förhandlingarna, koncernfackliga strukturen och bolagsstyrelserepresentation i moder- och dotterbolag.
Det brådskar. Till årsskiftet ska allt vara klart.
Fram till 1991 var köttbranschen ett tungt reglerat system. Sedan dess och inte minst efter EU-inträdet 1995 har konkurrensen ökat avsevärt.
Just nu har trycket från Danmark ökat. Det beror på att landets tidigare stora marknad Asien nu har minskat. Det kommer att bli hårt i många år framöver.
LISBETH NIEMINEN© SIF-tidningen 1998