Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kollegors okunskap problem för transpersoner

Intergender, transgenderist, transsexuell eller transvestit? Du kan vara transperson på många olika sätt. Och många är helt okunniga om begreppen.
Rickard Jakbo Publicerad

Det framkom på seminariet "Mer makt till transpersoner!" som Unionen anordnade under Prideveckan i Stockholm. Ett steg mot ökad förståelse är Proffice policy för hur företaget bör förhålla sig till transpersoner, en skrift som spreds på seminariet.

- Det är väldigt bra att de förklarar dessa ord i policyn, sa paneldeltagaren Lena Lars Eriksson som varit klädd som kvinna på sitt jobb som IT-konsult i ungefär ett halvår.

Christer Lindblad från Unionens stockholmsavdelning var också positiv.

- Det är lite som en uppslagsbok, vilket är bra eftersom många inte känner till orden.

Förutom en ordlista finns i dokumentet råd och tips om hur chefer och kolleger bör förhålla sig. Man bör till exempel respektera personens vilja i fråga om benämningen han eller hon, och chefer ska respektera önskemål om namnändring. Finns toaletter i herr och dam-variant bör ledningen fråga sig om det är nödvändigt.

Huvudfrågan för dagen var hur man gör arbetsplatserna mer transvänliga. Deltagarna var överens om att okunskapen är ett stort problem.

- Okunskapen gör att företagen ofta inte vill att transpersonerna syns utåt. Man tror att man kan tappa kunder. Ett annat problem är att det är få som är öppna, sa Lena Lars Eriksson.

HBT-aktivisten Jonah Nylund berättade att han en gång fått sparken för att han ville bära slips. Han såg ett problem med att anställda blir könsbestämda på arbetsplatserna.

- Det är han och hon hela tiden. Ord som "gumman" och "gubben" kan man lägga av med helt och hållet. Det är mer irriterande än vad man kan tro.

Unionens Christer Lindblad berättade om ett fall av diskriminering. En medlem skulle genomgå en medicinsk könskorrigering, och under ett års förberedelser skulle han gå klädd som kvinna. Men medarbetarna accepterade inte förändringen. Det slutade med att medlemmen fick en summa pengar och att företaget skrev ett dokument om hur arbetsplatsen skulle bli mer tranpersonvänlig. Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen som ledde samtalet, sa att man inte ska vänta med arbetet tills dess en öppen transperson dyker upp.

- Poängen är att de som jobbar ska känna sig trygga med att komma ut, sa Shadé Jalali.

Ingen hade dock hört talas om en arbetsplats som ännu jobbat så bra i förebyggande syfte, att det hade lett till att någon vågat komma ut.

   

  

Fakta

Förklaringar

Transperson = samlingsbegrepp om någon vars könsidentitet eller könsuttryck tidvis eller alltid skiljer sig från normen för det kön som registrerades vid födseln.

Transsexuell = person som upplever att identiteten är annan än det biologiska könet (medicinsk diagnos)

Transgenderist = person lever i det motsatta könets roll utan att förändra sin kropp, eller som har en identitet som det motsatta könet utan visa detta genom utseende eller beteende

Intersexuell = medicinsk diagnos, till exempel när barn föds med tvetydiga könsorgan.

Transvestit = person som klär sig i det motsatta könets kläder och roll för att må bra

Intergender = person som väljer att inte definiera sin könsidentitet alls.

Drag queen = ett beteende där en man leker med det kvinnliga könsuttrycket

Drag king = ett beteende där en kvinna leker med det manliga könsuttrycket)

Källa: Proffice policy om transpersoner

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.