Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kollega får godkänt

Nästan alla som får tidningen Kollega har läst tidningen någon gång. 6 av 10 medlemmar läser alla nummer av Kollega, visar en ny läsarundersökning.
Carita Portuondo Andersson Publicerad
Omslag av Kollegatidningar.
Kollega får godkänt av läsarna

Det är Kollegas läsarpanel som fått frågor om hur de läser tidningen och vad de tycker om den. De flesta tycker att Kollega har bra tryck, är saklig, trovärdig och har kunniga skribenter. Dessutom är tidningen lättläst, trovärdig, glad, modern, tydlig, har bra layout och är användbar.

Positivt är att den ger nyttig information, är självständig och har ett varierat innehåll. Däremot får tidningen lägre betyg när det gäller hur inspirerande den är och i vilken utsträckning den granskar makthavare och det egna förbundet. Hälften anser att Kollega inte granskar makthavarna och drygt hälften anser att Kollega inte granskar det egna förbundet Unionen. Det genomsnittliga betyget för tidningen är 6,4 av 10. Kvinnor är överlag betydligt mer positiva än män i de flesta bedömningar. Även de som har fackliga uppdrag tycks vara mer positiva än övriga.

96 procent har läst tidningen någon gång, 59 procent har läst alla nummer.

Hälften av läsarna ägnar 11-30 minuter åt Kollega, äldre läser den under jämförelsevis längre tid.

Kollega når också utanför den egna läsekretsen. Drygt en femtedel diskuterar tidningen med sina arbetskamrater eller med sin chef. En knapp tredjedel svarar att även andra i familjen läser tidningen.

Kollegas läsare litar på sin tidning. Nio procent anser att det ofta förekommer felaktigheter i den. Motsvarande siffra för tv-nyheter är 18 procent, lokala morgontidningar 39 procent och kvällstidningar 85 procent.

De ämnen läsarna önskar läsa mest av är kopplade till den egna situationen på jobbet. Det gäller exempelvis:

  • Må bra på jobbet
  • Löner
  • Arbetsmiljö
  • Söka jobb
  • Karriär och utveckling

I botten på den listan kommer ämnen som arbetsvillkor i andra länder, globalisering och forskning och tillväxt.

Olika grupper tycker olika, till exempel är det naturligt att de över 52 år är mer intresserade än andra av pensioner och försäkringar. Lite mer förvånande är kanske att chefer och arbetsledare oftare än andra anser att barntillåtet arbetsliv inte är viktigt att skriva om. Att få läsa om löner är betydligt viktigare för kvinnor än för män (72 procent av kvinnorna anser det viktigt, 55 procent av männen säger detsamma).

Knappt hälften besöker www.kollega.se någon gång per månad. Arbetsledare gör det oftare än andra och det är framförallt de dagliga nyheterna som lockar till webben.

På grund av nedskärningar inom Unionen och på Kollegas redaktion blir det färre nummer av tidningen under nästa år. Att just minska på antalet nummer istället för att minska på sidantal och försämra tryck- och papperskvalitet är något som får stöd i undersökningen.

Undersökningen är gjord bland 1 300 personer ur Kollegas läsarpanel. Svarsfrekvensen var 71 procent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.