Jobbgarantin för ungdomar infaller först tre månader efter att de registrerat sig på Arbetsförmedlingen. I den första fasen av jobbgarantin som pågår i ytterligare tre månader så fokuseras det på vägledning och coachning. Efter den perioden så övergår ungdomarna i fas två där de ska erbjudas praktik eller utbildning. Av de inskrivna ungdomarna var det under september 2009 endast åtta procent som fick praktik eller utbildning.
- Jobbgarantin för ungdomar är inte ändamålsenlig. Det är en oerhörd brist att de ska skriva cv:n och coachas under en sådan lång tid. Det viktigaste är att individanpassa och fånga upp riskgrupper vid första mötet hos Arbetsförmedlingen, säger Lena Westerlund, LO:s chefsekonom.
I rapporten som bygger på statistik från SCB framkommer det att en dryg tredjedel av alla arbetslösa ungdomar mellan 20-24 år saknar slutbetyg från gymnasiet. Det är denna grupp som har det tuffast på arbetsmarknaden och löper störst risk att hamna i långtidsarbetslöshet.
Studien visar även att många i ungdomsgrupperna står utanför a-kassan. 40 procent av de arbetslösa ungdomarna registreras aldrig som arbetssökande. Det medför att de inte heller har anledning att vända sig till Arbetsförmedlingen och kommer på så sätt inte in i trygghetssystemen. Lena Westerlund menar att det bland annat kan bero på de försämringar som gjorts i a-kassan samt de sanktioner som riktas mot ungdomarna. Kravet att antingen vara med i jobbgarantin eller stängas av från Arbetsförmedlingen medför att många väljer att inte gå med .
Ett annat skäl kan vara att studerandevillkoret har tagits bort, vilket medför att studerande inte erhåller den ersättning som de tidigare varit berättigade till efter avslutad utbildning och över lov.
- Om man skulle återinföra studerandevillkoret så skulle fler unga gå med i arbetslöshetsförsäkringen och i och med det skulle de i en förlängning komma till arbetsförmedlingen för att få stöd till nytt jobb, säger Lena Westerlund.
- Det är en olycklig utveckling just nu att färre och färre ungdomar kommer till den statliga arbetsmarknadspolitiken.