Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

JO-kritik mot Unionens a-kassa

Trots kompletta uppgifter fick en medlem vänta i tre månader på sin a-kassa. Orsaken var att a-kassan inte antecknade vad han sa.
Rickard Jakbo Publicerad 6 augusti 2010, kl 09:45

Handläggaren hade misstagit sig och trott att den arbetslöse medlemmens arbetsgivare var två olika företag. Komplettering begärdes. Medlemmen hörde av sig och redde ut missförståndet. Han fick beskedet att han inte behövde skicka in fler handlingar.

Trots det fick han efter en tids väntan avslag. Motiveringen var att han inte hade skickat in efterfrågade handlingar. Han kontaktade en ny handläggare, och denne bekräftade att hans ansökan var komplett. Enligt medlemmen hände ändå ingenting. Han fick kontakt med en tredje handläggare. Även hon sa att hans ansökan var komplett. Hon sa också att det inte fanns några anteckningar om hans tidigare samtal.

Först när han kontaktar a-kassans sektionschef sker en utbetalning, nästan tre månader efter det att han blivit arbetslös.

I sitt svar till Justitieombudsmannen, JO, håller Unionens a-kassa med om att man vid flera tillfällen missat att anteckna vad medlemmen sa. JO kritiserar därför a-kassan. Man borde ha dokumenterat samtalen och uppgifterna. Bristerna i dokumentationen bidrog till ett felaktigt avslagsbeslut.

- Det är beklagligt och väldigt olyckligt. Att inte göra tjänsteanteckningar strider mot våra rutiner, säger Anna Lena-Leksell, som är försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Nu kommer alla handläggare informeras om JO:s kritik, och hur viktigt det är med tjänsteanteckningar.

Läs mer om anmälan och utredningen här

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.