Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inte för sent att söka utbildning

Sista ansökningsdagen för studier är i morgon, den 15:e april. Men för dig som inte hunnit söka betyder det inte att du måste vänta ett helt år.
Sandra Persson Publicerad

De flesta utbildningar på universitet och högskolor har möjlighet att ta in sena ansökningar om inte platserna fylls ut. De ansökningar som kommer sent rangordnas efter behörighet och datum. På http://www.studera.nu/ kan du ansöka trots att sista ansökningsdagen passerat. Där finns även en länk med kontaktuppgifter till alla högskolor och universitet i landet.  

- Vi uppmanar alla att söka innan den 15 april och det gör faktiskt de flesta. Men skulle man missa tiden får man prova att kontakta den utbildning man är intresserad av, eller gå in via hemsidan, säger Charlotta Volgsten Forberg, kommunikationschef på VHS, Verket för högskoleservice.

Idag och i morgon är dagarna de flesta söker men det finns utbildningar som glöms bort i hetsen och inte alltid har lika bråttom att få in ansökningarna tidigt. KY-utbildningar och folkhögskolor följer inte alltid samma datum som högskolor och universitet. 

Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, KY, finns på flera orter runt om i landet och är baserad på hur arbetsmarknaden ser ut. Utbildningarna ska leda till jobb och de flesta har senare datum som sista ansökningsdag.

Folkhögskolorna har alla olika datum och på de flesta utbildningar/kurser har du fortfarande god tid på dig att fundera och söka. Även här finns chans trots att datumet för sista ansökningsdag är passerad.

Skulle du mot förmodan ändå missa alla datum eller inte komma in på någon av de sökta utbildningarna är 15 oktober nästa tillfälle till utbildning. Allt fler utbildningar har intagning både till höst- och vårtermin.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.