Ofta vet man om en nära kollega är överkänslig eller allergisk. Men jobbar man på en större arbetsplats eller har många besökare måste man utgå från att någon är det. Därför ska man se till att undvika de värsta allergenerna, det vill säga de ämnen som den som är allergisk kan reagera mot.
- Undvik alla slags nötter. Det räcker med att någon knäcker en nöt i samma rum för att en nötallergiker ska reagera kraftigt, säger Carina Hååg, informationsansvarig på Astma- och Allergiförbundet.
Mandelallergi är inte lika vanligt men Carina Hååg tycker att man för säkerhets skull ska använda separata skålar för mandlar och russin. Då är det lättare att ta bort en skål om det skulle behövas.
Kontorets värsting
Hyacinter hör heller inte hemma på arbetsplatsen. Astma- och Allergiförbundet listar den som en av de värsta doftallergiväxterna.
- Men även julstjärnor bör man undvika. Vi vet inte varför men det är en växt som många mår dåligt av.
Äkta julgranar med sin terpentinlukt kan ställa till besvär. Likaså levande ljus när många blåses ut samtidigt. Carina Hååg tycker att man ska välja stearinljus av bättre kvalitet, till exempel kanalljus. De ryker och osar mindre.
Hon råder oss att spara förpackningarna till pepparkakorna och annat julgott så att matallergiker kan läsa på innehållsförteckningen om han eller hon kan äta det.
- Tänk också på att damma av julpyntet som varit nerpackat och samlat damm i nästan ett år, säger hon.
Carina Hååg tycker att arbetsplatserna överlag har blivit mer tillåtande mot allergiker.
- De som har andningsbesvär tas på allvar och man är bra på att visa hänsyn.
Doftallergiker
I några sammanhang upplever hon dock att många bagatelliserar besvären. Det gäller en del hundägare som tar med hunden till jobbet "det är väl inte så farligt" eller personer som identifierar sig med sin parfym och inte vill avstå den trots att det finns doftallergiker på jobbet.
- Det kan heta att han eller hon tar fram sin allergi när det passar. Men man måste lita på en allergiker. En begynnande förkylning till exempel kan göra personen överkänslig för något som gick bra dagen före.