Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hon vill ha tydligare regler för egenföretagare

Pauline Grindvall har lyckats med konststycket att förena familjeliv med eget företag. Men hon önskar att det hade varit lättare ibland.
Publicerad 11 maj 2017, kl 14:14

Pauline Grindvall startade sitt företag, webbshoppen My Perfect Day, som ett sidojobb och en motvikt till sina många andra projekt.

– Företaget var tänkt som en bisyssla till mina andra uppdrag som föreläsare, skribent och copywriter. Jag ville ha något som inte byggde enbart på debiterade timmar, förklarar hon.

Det snurrade snabbt på och företaget växte oväntat fort. I dag, tre och ett halvt år senare, har hon tre anställda och har dubblerat omsättningen för tredje året i rad.

Ett år efter att Pauline dragit igång sin nya verksamhet fick hon sin dotter.

– Jag kan förstå att många kvinnor drar sig för att starta eget eftersom du under uppstartsperioden ofta inte kan ta ut maxlön, vilket i sin tur påverkar den sjukpenninggrundade inkomsten SGI, och föräldrapenningen. Även om du kan ta ut maxlön under uppstarten väljer många dessutom att spara pengar och bygga kapital i företaget. Jag tycker att andra parametrar än lönekuvertet borde vägas in för SGI när det gäller nystartade bolag, framhåller hon.

Själv delade hon på föräldradagarna med sin man, som också är egenföretagare. Hon vill också råda andra kvinnor med egna företag att göra detsamma.

– Om ni är jämställda och delar lika är det betydligt lättare att få ihop karriären med familjelivet. För oss gick det relativt friktionsfritt och dessutom fick vi så kallad jämställdhetsbonus.

Pauline Grindvall efterlyser tydligare regler och bättre information.

– Det borde finnas någon typ av snabblinje för frågor inom Försäkringskassan. Det håller inte att vara både egenföretagare och föräldraledig och få höra att du har nummer 172 i kön.

Pauline har också haft nytta av sina tidigare erfarenheter. Hon är en fullblodsentreprenör som startade sitt första företag i 20-årsåldern och har sedan dess drivit eget i olika former. 

Hon förstår att det kan vara ett stort och dramatiskt steg att gå från en anställning till att bli egen och föreslår därför en gyllene medelväg.

– Jag vill propagera för att smyga igång din firma stegvis under småbarnsåren. Då har du en trygg anställning samtidigt som du kan ta små steg mot ett roligt och flexiblare liv som egenföretagare.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Fakta

PAULINE GRINDVALL

Ålder: 31 år.

Bor: I Karlstad.

Familj: Man och en dotter på 2,5 år.

Gör: Driver webbshopen My Perfect Day som säljer dekorationer till olika sorters kalas och fester.