Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Håll värmen med frågesport

Är du mer allmänbildad än dina kollegor? Testa Kollegas quiz om Valborg och första maj.
Eva Karlsson Publicerad 30 april 2013, kl 07:36

1. I kväll är du kanske en av alla dem som sjunger "Vintern rasat" vid valborgsmässoelden. Vad heter sången egentligen?

a. Längtan till landet
b. Lovsång till våren
c. I lunden dansa källorne

2. Hur många i Sverige heter Valborg i efternamn (enligt SCB)?

a. 15
b. 138
c. 8 200

3. Finlandssvenskarna har ett annat namn för Valborg. Vilket?

a. Kalevala
b. Kalervo
c. Vappen

4. Vad är syftet med att tända en vårdkase?

a. ta död på vintern
b. varna för hot och faror
c. uppmana till sång och glädje

5. Under natten mellan Valborg och 1 maj red häxorna enligt sägen iväg på sina kvastar till de gamla offerplatserna. Vilket annat fortskaffningsmedel kunde de använda?

a. lokatt
b. getabock
c. korp

6. Och sedan vaknar du förhoppningsvis den första maj med alla fingrar i behåll. Varifrån kommer seden med fyrverkerier?

a. Yttre Mongoliet
b. Kina
c. Japan

7. Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början förknippade med kampen för

a. lika lön för kvinnor och män
b. åtta timmars arbetsdag
c. lediga lördagar

8. Till vilken ort anländer våren den 1 maj? (Vårens normala ankomst enligt SMHI:s definition.)

a. Uppsala
b. Umeå
c. Kiruna

9. I USA och Kanada har man Labor day i stället för första maj. Den firas den första måndagen i...

a. september
b. oktober
c. november

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.