Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gratis cykel - för pendlare

Luttrade tågresenärer anser ofta att SJ är ute och cyklar. Nu vänder tågoperatören på steken och erbjuder fri lånecykel till Uppsalapendlare.
Ola Rennstam Publicerad

Vätgasbilar och solcellsdrivna hjulångare får ursäkta. Velocipeden, även känd under namnet cykel, är sannolikt det mest miljövänliga fordonet som rullar omkring på vårt klot. Genialisk i sin enkelhet och drivs enbart av mänsklig muskelkraft.

Men det är ingen nyhet. Det är det däremot att även SJ insett betydelsen av att fler börjar trampa.

Enligt bolaget tar närmare hälften av deras kunder tåget av miljöskäl. Men inte minst pendlarna har också ett behov av att kunna ta sig till och från stationen på ett enkelt, snabbt och hållbart sätt.

Därför har tågoperatören nu startat ett pilotprojekt i Uppsala där pendlare ska få låna en SJ-cykel till och från tåget. Cirka 100 lånehojar kommer att vara utplacerade på fyra cykelstationer runt om i staden. Enligt SJ:s pressmeddelande ska alla kunna hyra en cykel, men är du stamkund är cykelkortet rabatterat och i vissa fall helt gratis.

Pilotprojektet pågår till och med oktober 2014.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.