Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finsk strejk över

Den strejk som Pro - Finlands motsvarighet till Unionen - och Metall inledde i fredags är över.
Detta sedan fackförbunden och arbetsgivaren tackat ja till ett medlarbud.
Sören Viktorsson Publicerad

Det bud som parterna på måndagskvällen accepterade är ett avtal som löper från första oktober i år till sista oktober 2013.

Det ger för i år 1,6 procent i allmänt påslag och 0,8 procent att fördela lokalt. För nästa år handlar det om 1,3 procent allmänt och 0,6 procent lokalt.

Når man inte enighet om den lokala potten senast i mitten av december går hela summan på 2,4 procent i allmän höjning.

- Det är bra att vi nu fått den här garantin som skapar förutsägbarhet utifall lokala överenskommelser inte nås, säger Pros ordförande Antti Rinne.

Den andra stridsfrågan i förhandlingarna har varit de tre betalda utbildningsdagar som utlovades, när arbetsmarknadens parter och regeringen i mitten av oktober slöt ett så kallat ramavtal.

Från arbetsgivarhåll har man hävdat att dessa är en möjlighet men inte något bindande.

Nu får arbetsmarknadsparterna och regeringen fram till april nästa år på sig för att mejsla ut detaljerna.

Att den så kallade teknologiindustrin nu fått ett avtal är ett stort steg framåt, vad gäller förverkligandet av ramavtalet från oktober.

Den överenskomna uppgörelsen håller sig inom avtalets ramar och chanserna ökar nu för att ramavtalet verkligen blir av.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.