Risken för gallstensanfall ökar med stigande ålder och i synnerhet vid juletid när vi proppar i oss fet mat som om det inte fanns någon morgondag.
- Väldigt många har gallstenar i gallblåsan utan att de vet om det eftersom det inte ger några besvär, säger Henrik Sjövall, professor i mag- och tarmkanalens fysiologi och patofysiologi vid Göteborgs universitet.
Gallstenarna ligger vanligtvis overksamma i gallblåsan men när man äter stora mål fet mat drar blåsan ihop sig och risken finns att stenarna börjar röra på sig. Så länge stenarna rör sig fritt är det egentligen inga problem, men har man otur kan en stor sten fastna i gallgången.
- Svarar man inte på lättare smärtstillande som till exempel Voltaren, blir gulaktig i hyn samt får mörk urin och ljus avföring har en av de där stenarna fastnat på vägen ut, säger Henrik Sjövall.
- Vet man att man har gallstenar bör man undvika fet mat eftersom risken för att man får besvär ökar när gallblåsan drar ihop sig. Utöver det pratar man om att ägg, äpplen och kål också drar ihop gallblåsan, men vi vet egentligen inte vilka mekanismer som ligger bakom.
Ofta är gallstenarna helt oskyldiga i sammanhanget.
- Smärtor under höger revbensbåge brukar kallas gallstensanfall, men har ofta inte ett dugg med gallstenar att göra. Krampanfallen kan lika gärna komma från grovtarmen eller magsäcken. Många patienter med Irritable Bowel Syndrome, IBS, har blivit av med gallblåsan helt i onödan, säger Henrik Sjövall.