Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackliga aktivister lever farligt

Tusentals människor utsattes under 2007 för olika former av repressalier för att de engagerat sig fackligt, från hot om att förlora jobbet till tortyr och avrättningar. I Colombia dödades 39 personer vilket gör att de fortsätter att leda statistiken över mord på fackliga aktivister.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad

Den årliga rapporten från Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS) visar att kränkningar av fackliga rättigheter fortsätter att öka. Bakom rapporten står LO-TCO Biståndsnämnd i samarbete med Amnesty. Det mest fruktansvärda "rekordet" innehas av Colombia och mördarna går fortfarande fria. Året dessförinnan hade Colombia 87 dödsoffer. Brotten sker i flera fall ostraffat och utförs ofta av paramilitära dödspatruller som har koppling till myndighetspersoner eller på uppdrag av arbetsgivare.

Fackföreningar är förbjudna i många länder, bland annat i Kina, Vietnam, Iran och Egypten. Under 2007 arresterades flera tusen fackliga medlemmar och förtroendevalda för att de strejkat och krävt sina rättigheter, och tusentals avskedades för att de försökt bilda eller gå med i en fackförening, skriver LO i ett pressmeddelande.

- Alla dessa kränkningar är brott mot de mänskliga rättigheterna och omöjliggör arbetet med att utrota fattigdomen och skapa en hållbar utveckling, säger Vanja Lundby-Wedin, ordförande i LO.

De värsta länderna när det gäller anti-fackligt våld och förtryck blir också allt fler. Colombia, Burma, Vitryssland, Sudan, Swaziland och Filippinerna har fått sällskap av Zimbabwe, Guinea, Pakistan, Nepal och Honduras. I dessa länder var de allvarliga och upprepade övergreppen värre år 2007 än tidigare.

Rapporten visar också att i över 30 miljoner amerikanska arbetare saknar lagstadgad rätt att förhandla om sina löner och arbetsvillkor och 40 procent av dem finns i den offentliga sektorn. Men brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i arbetslivet förekommer också i Europa. I Georgien har arbetsgivare till exempel rätt att säga upp en anställd av vilka skäl som helst. Och Vitryssland har det europeiska rekordet i fackliga kränkningar.

Helena Johanson, internationell chef på TCO, vill lyfta fram några grupper av välutbildade offentliganställda, bland annat lärare, som brukar vara med i rapporten. I Syrien kan man som offentliganställd till exempel bli av med sina medborgerliga rättigheter om man försöker bilda fackförening.

En av rapportens slutsatser är att globaliseringen av världens ekonomi, och konkurrensen mellan länder och företag om andelar av exportmarknaderna leder till krav på en allt billigare produktion med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Detta innebär att rätten att organisera sig och rätten att fritt förhandla har en särskild ställning i fråga om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. Dessa fackliga rättigheter är också två av de grundläggande ILO-konventionerna inom FN.

- Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Det handlar om rätten att försörja sig och försvara sin situation, säger Helena Johanson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.