Den årliga rapporten från Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS) visar att kränkningar av fackliga rättigheter fortsätter att öka. Bakom rapporten står LO-TCO Biståndsnämnd i samarbete med Amnesty. Det mest fruktansvärda "rekordet" innehas av Colombia och mördarna går fortfarande fria. Året dessförinnan hade Colombia 87 dödsoffer. Brotten sker i flera fall ostraffat och utförs ofta av paramilitära dödspatruller som har koppling till myndighetspersoner eller på uppdrag av arbetsgivare.
Fackföreningar är förbjudna i många länder, bland annat i Kina, Vietnam, Iran och Egypten. Under 2007 arresterades flera tusen fackliga medlemmar och förtroendevalda för att de strejkat och krävt sina rättigheter, och tusentals avskedades för att de försökt bilda eller gå med i en fackförening, skriver LO i ett pressmeddelande.
- Alla dessa kränkningar är brott mot de mänskliga rättigheterna och omöjliggör arbetet med att utrota fattigdomen och skapa en hållbar utveckling, säger Vanja Lundby-Wedin, ordförande i LO.
De värsta länderna när det gäller anti-fackligt våld och förtryck blir också allt fler. Colombia, Burma, Vitryssland, Sudan, Swaziland och Filippinerna har fått sällskap av Zimbabwe, Guinea, Pakistan, Nepal och Honduras. I dessa länder var de allvarliga och upprepade övergreppen värre år 2007 än tidigare.
Rapporten visar också att i över 30 miljoner amerikanska arbetare saknar lagstadgad rätt att förhandla om sina löner och arbetsvillkor och 40 procent av dem finns i den offentliga sektorn. Men brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i arbetslivet förekommer också i Europa. I Georgien har arbetsgivare till exempel rätt att säga upp en anställd av vilka skäl som helst. Och Vitryssland har det europeiska rekordet i fackliga kränkningar.
Helena Johanson, internationell chef på TCO, vill lyfta fram några grupper av välutbildade offentliganställda, bland annat lärare, som brukar vara med i rapporten. I Syrien kan man som offentliganställd till exempel bli av med sina medborgerliga rättigheter om man försöker bilda fackförening.
En av rapportens slutsatser är att globaliseringen av världens ekonomi, och konkurrensen mellan länder och företag om andelar av exportmarknaderna leder till krav på en allt billigare produktion med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Detta innebär att rätten att organisera sig och rätten att fritt förhandla har en särskild ställning i fråga om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. Dessa fackliga rättigheter är också två av de grundläggande ILO-konventionerna inom FN.
- Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Det handlar om rätten att försörja sig och försvara sin situation, säger Helena Johanson.