Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket räddade jobb på Mondi

På Mondi Packaging Dynäs utanför Kramfors ville företaget göra sig av med ett tiotal tjänstemän. Nu verkar det som ingen behöver sägas upp.<br />
Publicerad 8 april 2005, kl 12:00
Förhandlingarna om omorganisationen har pågått sedan i oktober, berättar Sifklubbens ordförande Per Bengtsson, som är "väldigt nöjd" med resultatet.
För några av de tjänstemän som riskerade att sägas upp blev det avgångspensioner. Andra jobb har man lyckats rädda genom omplaceringar.
- Efter pensioneringarna var det kvar sju personer. Med två av dem gjorde företaget upp på olika vis, så att de var nöjda. I övrigt har vi lyckats kohandla med företaget, säger Per Bengtsson.
Nu återstår det en tjänst att lösa. Per Bengtsson har hopp om att även det ska gå att ordna.
Personalminskningar kommer det ändå att bli framöver.
- Man kommer att göra en bedömning vid varje pensionering och försöka minimera personalen genom att inte återanställa.

NIKLAS HALLSTEDT
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.