TCO, LO och Saco kräver nu att Sverige driver på för konkreta förstärkningar av arbetstagarnas inflytande i de europeiska företagsråden. I ett yttrande till regeringen räknar de upp några områden.
De kräver tydligare rätt till utbildning och kompetensutveckling, information och samråd, möten samt expert- och tolkstöd. Regler om tystnadsplikt bör ändras i enlighet med svenska mbl.
EU-reglerna om arbetstagares inflytande är för krångliga och bör förenklas så att de samtidigt ger ett reellt och starkt inflytande, anser TCO, LO och Saco. Minimidirektiv som ger ett EU-mbl är ett sätt, europeiska företagsråd och Europabolag ett annat.
Svenskt Näringsliv tycker också att reglerna för rådens verksamhet i EU:s direktiv och den svenska lagen behöver förenklas, däremot inte förändras: "Det är tvärtom av stor vikt att regelverket förblir oförändrat."
EU-kommissionens ändringsförslag skulle göra direktivet mindre flexibelt och försämra möjligheterna till skräddarsydda lösningar som passar det aktuella företaget, argumenterar Svenskt Näringsliv i sina synpunkter till regeringen.
Europeiska företagsråd - European Works Councils, förkortat EWC - inrättades av EU 1994 för att stärka anställdas rätt till information och samråd i företag som finns i mer än ett EU-land. Råden finns i företag med minst 1 000 arbetstagare. I dag är 14,5 miljoner arbetstagare verksamma inom cirka 820 företag med råd. Ett tiotal svenska företag berörs.