Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bilprovare dömdes för mutbrott

Sju personer, varav fyra Sifmedlemmar, som arbetat vid Bilprovningen i Hedemora har dömts till dagsböter för att ha tagit emot mutor av en kund. Mutorna har bestått av öl och sprit.
Publicerad 7 september 2006, kl 12:00
Redan tidigare i år träffade de nu dömda en uppgörelse med sin arbetsgivare som innebar att de fick lämna sina jobb, mot viss ekonomisk kompensation. Därmed var saken utagerad för Bilprovningens del, men inte för åklagaren.
De tidigare anställda har hela tiden hävdat att spriten ska ses som en julgåva. Falu tingsrätt konstaterar dock att deras arbete är en form av myndighetsutövning och att kraven på deras agerande är och ska vara höga.
- Det ställs särskilda krav på våra medlemmar som jobbar med myndighetsutövning. Det borde också tas med i lönesättningen. De har väldigt lågt löneläge, säger Hans Ekström, ombudsman på Sifs förhandlingsenhet.
De anställda döms att betala 30 dagsböter vardera. Den kund som försett dem med spriten får i sin tur betala 40 dagsböter för bestickning.
Hans Ekström anser inte att det hade behövt gå så långt som till rättegång över huvud taget.
- Just det här ärendet hade kunnat skötas bättre internt. Det är inte säkert att man som arbetsgivare måste ta till storsläggan mot varje anställd vid varje tillfälle. Det ska finnas ömsesidig lojalitet och förtroende.

LINDA SVENSSON

Fotnot: Lönerna på Bilprovningen ligger oftast mellan 20 000 och 24 000.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.