Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bälgat kaffe smakar bättre

Glöm fjompigt kaffesmuttande – kaffe i allmänhet och espresso i synnerhet är en dryck som ska bälgas i stora klunkar. Det har italienska forskare slagit fast.
Johanna Rovira Publicerad 15 april 2014, kl 13:49
Det är bättre att klunka i sig kaffet än att smutta på det, visar ny forskning

Forskare vid universitetet i Neapel har konstaterat att det frigörs mer arom om man dricker kaffet i stora klunkar jämfört med om man smuttar.

"Upptäckten kan bli användbar i förståelsen av vilka faktorer som bidrar till att attrahera konsumenterna till den njutbara aromen av kaffe", säger forskarna enligt Dailymail.co.

Anledningen till att klunkande är att föredra framför smuttande är dricktekniken frigör olika mängden av saliv hos kaffedrickaren.  Men för rökande kaffekonsumenter är det sak samma att klunka eller sippa. Rökning förstör helt och hållet kaffesmaken, hävdar forskare. Även efter det att kaffeinisten  fimpat för gott.

Det senaste trenden på den svenska kaffeområdet är tydligen kokkaffe. Kaffekapslar är helt ute – i stället ska man numera ragga begagnade emaljpannor och koka sitt kaffe hett, helst på bönor man malt själv, enligt TT.

 

 

 

Så här kokar du kaffe:

Fyll emaljpannan med kallt vatten

Ställ på spisen.

Häll i kaffet när vattnet är ljummet.

Ta av pannan när kaffet börjar bubbla upp till ytan och "kaffekakan" krakelerar.

Låt kaffet sjunka. Koka upp/låt sjunka tre gånger till.

När kaffet är färdigt, häll vatten i pipan för att få kaffet att sjunka.

Bälga i dig.

Johanna Rovira
[email protected]