Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arlas mjölkpulverexport fråga för facket

Med stöd av EU-bidrag exporterar Arla mjölkpulver till Dominikanska republiken vilket slagit ut tusentals mjölkbönder i landet. Nu diskuteras frågan av facket som tidigare krävt att företaget ska ta etiska hänsyn i marknadsföringen.
Publicerad 20 februari 2003, kl 12:00
Bondekooperationens moraliska ansvar för exporten av mjölkpulver till ett land i tredje världen måste debatteras tillstår Birgitta Sjöberg, ordförande för Sif och CFs koncernfack på Arla Foods. I dag har klubben på hennes arbetsplats i Götene årsmöte.
- Det här måste diskuteras, i nästa vecka är det samarbetsråd då fackets och företagets representanter möts, säger Birgitta Sjöberg som tror att frågan kommer att väckas på årsmötet.
Vad det gäller etiska riktlinjer för marknadsföringen på den nordiska marknaden har facket tidigare varit drivande. Men att Arla skulle ta andra hänsyn än konkurrenterna är Birgitta Sjöberg tveksam till.
- Jobbar man på världsmarknaden har man samma krav som alla andra på sig att vara effektiv, annars har man inte en chans. Arla får EU-bidrag enligt de regler som finns och håller sig inom exportkvoterna. För att påverka det får man vädja till regeringen att agera på EU-nivå, säger Birgitta Sjöberg.
Arla uppger att exporten av danskt mjölkpulver till Dominikanska republiken har pågått i snart 50 år då landets egen produktion inte täcker behovet. Av tradition används mjölkpulvret till barn.

CHRISTINA SWAHN
Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.