Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arlas mjölkpulverexport fråga för facket

Med stöd av EU-bidrag exporterar Arla mjölkpulver till Dominikanska republiken vilket slagit ut tusentals mjölkbönder i landet. Nu diskuteras frågan av facket som tidigare krävt att företaget ska ta etiska hänsyn i marknadsföringen.
Publicerad 20 februari 2003, kl 12:00
Bondekooperationens moraliska ansvar för exporten av mjölkpulver till ett land i tredje världen måste debatteras tillstår Birgitta Sjöberg, ordförande för Sif och CFs koncernfack på Arla Foods. I dag har klubben på hennes arbetsplats i Götene årsmöte.
- Det här måste diskuteras, i nästa vecka är det samarbetsråd då fackets och företagets representanter möts, säger Birgitta Sjöberg som tror att frågan kommer att väckas på årsmötet.
Vad det gäller etiska riktlinjer för marknadsföringen på den nordiska marknaden har facket tidigare varit drivande. Men att Arla skulle ta andra hänsyn än konkurrenterna är Birgitta Sjöberg tveksam till.
- Jobbar man på världsmarknaden har man samma krav som alla andra på sig att vara effektiv, annars har man inte en chans. Arla får EU-bidrag enligt de regler som finns och håller sig inom exportkvoterna. För att påverka det får man vädja till regeringen att agera på EU-nivå, säger Birgitta Sjöberg.
Arla uppger att exporten av danskt mjölkpulver till Dominikanska republiken har pågått i snart 50 år då landets egen produktion inte täcker behovet. Av tradition används mjölkpulvret till barn.

CHRISTINA SWAHN