Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Äntligen konkurs"

Sveacom, callcenterföretaget som inte betalat ut lön till sina anställda sedan i januari, har försatts i konkurs. Nu fortsätter arbetet för att personalen ska få den statliga lönegarantin.
Ola Rennstam Publicerad

Kollega har skrivit om Sveacom AB vid flera tillfällen den senaste tiden. Bakgrunden är att de anställda inte fått lön sedan i början av året då bolaget tömdes på pengar och ägarna valde att gå under jorden. Sedan dess har Unionen och därefter Jönköpings tingsrätt förgäves försökt få tag i företrädare för bolaget. Konkursförhandlingarna den 30 juli fick till exempel ställas in eftersom ägarna inte dök upp. Det gjorde de inte vid tisdagens förhandlingar heller men nu anses ägarna delgivna och tingsrätten försatte Sveacom i konkurs.

Nu kommer en konkursförvaltare att ta över och via länsstyrelsen begära ut den statliga lönegarantin för de anställda. Hur fort personalen kan få ut sina pengar återstår att se.

- Några av medlemmarna som jag företrätt har lönekrav på runt 100 000 kronor. För flera av dem har provision varit en stor del av lönen, men det har inte kunnat bli någon provision under de här månaderna, så antagligen kommer de bara få ut sin grundlön, säger Unionens förbundsjurist Lena Isenstam.

En av de anställda, som vill vara anonym, ser dagens beslut i tingsrätten som ett stort steg framåt.
- Ja, man får upp hoppet lite och förhoppningsvis får vi pengar inom en månad eller två. Konkursbeslutet blir som ett slags avslut, så jag säger äntligen. Jag har fått låna pengar av mina föräldrar under tiden och det känns inte så kul. Jag har sökt en del jobb sedan i maj, men man har inte riktigt haft orken, det har varit så många turer, säger han.

Mannen har arbetat på Sveacom i ungefär två år.
- Det funkade bra under förra ägaren; han gick att få tag i och man fick sin lön. Det var en av de bästa arbetsplatser jag haft. Men en dag kom ägaren och sa att företaget är sålt och en tid senare slutade de plötsligt att betala ut vår lön. Det är otroligt konstigt att det finns kryphål i den svenska lagstiftningen som innebär att man kan gör på det sättet. Och det är synd att någon ska förstöra en bra arbetsplats bara för att de är giriga.

Han har dragit en del lärdomar av det som hänt och är överraskad av hur mycket hjälp de anställda fått av Unionen.
- Jag kommer aldrig mer att jobba inom telemarketingbranschen. Och jag kommer att vara mer vaksam om någon skulle köpa upp företaget och kanske sticka innan det är försent. Men i det här fallet hade vi inte kunnat göra något annorlunda, hade vi sagt upp oss så hade vi inte haft rätt till lönegarantin.

Unionen företrädde sex medlemmar i samband med konkursförhandlingarna i Jönköpings tingsrätt. Övriga anställda på Sveacom kommer att få ut sin lönegaranti, men de måste själva anmäla sina lönekrav hos konkursförvaltaren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.