Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Stämde arbetsgivare för tristess

Jobbet var så tråkigt att det ledde till utmattning. Det hävdar en anställd i Frankrike som nu valt stämma sin arbetsgivare.
Petra Rendik Publicerad 16 maj 2016, kl 13:16
colourbox
Uttråkade medarbetare kan kosta arbetsgivaren skjortan. colourbox

Frédéric Desnard, 44 år, jobbade som chef på ett parfymföretag när han för snart 18 månader sedan blev uppsagd. Fast enligt mannen försökte arbetsgivaren långt innan dess att frysa ut honom, skriver The Guardian. Fransmannen hävdar att han systematiskt fick för lite att göra eller så tilldelades han arbetsuppgifter som han var överkvalificerad för.

Det var så tråkigt på jobbet att det ledde till något som kan liknas vid utmattningsdepression eller som mannen själv beskriver det som en ”nedstigning i helvetet”. Han säger också att han skämdes för att få lön för att göra ingenting.

Mannen har valt att gå till domstol med sitt lidande, det första i sitt slag i Frankrike enligt The Guardian och kräver sin arbetsgivare på 360 000 euro som motsvarar 3,3 miljoner svenska kronor.

Att vara lite uttråkad på jobbet ibland är inte farligt så länge det inte blir ett bestående tillstånd visar en finsk studie, skriver Du&jobbet. Långvarig tristess på arbetet leder till passvisering, stressen ökar och arbetsoförmågan minskar.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.