Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Facken avbryter all samverkan med Shorelink

Det stormar på hamn- och logistikföretaget Shorelink. Enligt uppgifter från facket har chefer trakasserat medarbetare – och nu säger fackklubbarna upp all samverkan med företaget.
Oscar Broström Publicerad 16 juni 2021, kl 07:14
Adam Ihse/TT.
Facken på Shorelink har sagt upp all samverkan med företaget. Adam Ihse/TT.

Piteå-Tidningen har tagit del av en intern skrivelse, författad av Unionens fackklubb på Shorelink och Hamnarbetarförbundets avdelningar 138 och 132. I den beskriver fackombuden en ohållbar personalpolitik, med chefer som trakasserar medarbetare och anställda som blivit uppsagda utan skälig grund. Dessutom skriver tidningen att skyddsombud ”systematiskt hållits utanför arbetsgrupper och processer”.

Särskilt utpekat blir Shorelinks ”HR-funktion”, som enligt skrivelsen är en gemensam nämnare för problemen på företaget.

"Vår samlade bedömning är att så länge denna HR-funktion fungerar så som den gör, så finns det ingen väg framåt för samverkan mellan bolaget och oss förtroendevalda. Det är fruktlöst att fortsätta, och vi har kommit till vägs ände – ett faktum som vi är de första att djupt beklaga. Förtroendet är helt enkelt förbrukat. Därför är det med stor besvikelse vi härmed meddelar att all samverkan mellan Unionens lokala klubb, samt Hamnarbetareförbundets båda avdelningar upphör från och med tisdag femtonde juni, och tills vidare”, står det i skrivelsen, enligt Piteå-Tidningen.

Unionenklubben: Vi har haft problem

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubbens ordförande, Karin Hedman Pedersen, som bekräftar att samverkan har upphört. I övrigt vill hon inte kommentera situationen.

– Vi har haft en del problem, men vi tror att vi håller på att lösa dem nu. Vi vill inte uttala oss om något för tillfället, utan vi tänkte att vi skulle lösa det här internt.

Shorelink är ett företag som är verksamt i Västerbotten och Norrbotten, med hamnar i Skellefteå, Piteå, Luleå och Kalix. Företaget ägs av Skellefteå, Piteå och Luleå Kommun, samt företagen Boliden, SSAB, SCA och Svea Skog. Shorelink ungefär 220 anställda.

Kollega har sökt Shorelinks vd Ola Rönnqvist för en kommentar till situationen på företaget.

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]