Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Spotify lanserar företagsmusik

Skulle du vilja byta ut slingan med lusselåtar på jobbet? Nu lanseras en ny streamingtjänst för företagsmusik och anställda kan bidra med egna låtlistor till företagskontot.
Gabriella Westberg Publicerad
Meek Tore/TT
Nu är det jul igen. Nu är det jul igen. Nu är det jul igen. Meek Tore/TT

Tjänsten Spotify Business, som i dag lanserats av bolaget Soundtrack your brand, riktar sig till små och medelstora företag och organisationer som vill kunna välja och spela musik i sin verksamhet; som sfärisk hissmusik, lugnande låtar i väntrummet till tandläkaren eller något poppigt som kan förstärka budskapet i en företagskampanj på stan.

Genom en ”kalender-funktion” ska användarna kunna både skräddarsy och schemalägga ”soundtracket” för att passa varumärket och tillfället.

Individuella spellistor ska också gå att lägga in på företagets spellistor, så anställda ges åtminstone teknisk möjlighet att påverka ljudbilden i arbetsmiljön.

Tjänsten marknadsförs som en laglig väg att använda streamad musik i verksamheten, men det innebär inte att företag och organisationer därmed slipper ersätta upphovsmännen genom upphovsrättsorganisationerna STIM och SAMI.

- Det blir lätt missförstånd där. Till exempel en butiksinnehavare behöver fortfarande ha licens med STIM för framförande i sin lokal, oavsett vilken utrustning som används för att tillgängliggöra musiken. Spelar du upp en CD-skiva, sätter på radion eller använder Spotify så gäller samma regler, du måste ändå betala in ersättning till rättighetshavarna när du använder musik i din verksamhet, säger Karin Jihde, kommunikationschef på STIM.

Enligt Spotify gynnar streamad musik industrin, eftersom det medför enklare rapportering av den musik som faktiskt spelas, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för rättvist fördelad ersättning till artister och låtskrivare.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.