Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så undviker du att smitta kollegorna

Sitt inte och snora och snörvla på jobbet! Du smittar andra. Sex av tio går tillbaka till arbetet alldeles för tidigt och fastän de inte är helt kuranta, visar en ny undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 29 januari 2020, kl 17:29
 Aleksandr/Colurbox
Tänk på dina kollegor, håll dig hemma så länge du är sjuk. Aleksandr/Colurbox

Även om vi håller tummarna för att coronaviruset aldrig kommer hit, finns det andra sjukdomar som redan nu härjar på våra arbetsplatser. Kontorslandskapen är en grogrund för allehanda otäcka virus, i synnerhet på så kallade aktivitetsbaserade kontor där man inte vet vilka partiklar kollegorna lämnat efter sig på tangentbord och musmattor.

För att inte tala om kollektivtrafiken som är en veritabel utopi för förkylningsvirus och andra smittor.  

Läs mer: Varning för vidriga virus 

Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av ett apotek, så trotsar 60 procent av alla snörvlande och virusinfekterade rådet att stanna hemma tills de är helt friska. Detta trots att mer än hälften av de som svarade i undersökningen erkänner att de stört sig på sina kollegor som kommit sjuka till jobbet, enligt tidningen Arbetsliv.

Så länge man behöver äta huvudvärkstabletter för att stå upprätt och snorta näsdroppar för att kunna andas, bör man hålla sig borta från arbetsplatsen. Har du kollegor med nedsatt immunförsvar är det extra viktigt att visa hänsyn och stanna hemma tills du är helt symptomfri.

Men det kan också vara bra att känna till att alla som nyser och hostar inte nödvändigtvis smittar. Den milda vintern har exempelvis medfört att pollenallergiker har fått det tufft redan, så ge ingen onda ögat bara för att de nyser.

Så länge de nyser i armvecket vill säga.

Läs mer: Så orkar du jobba under pollensäsongen

Undvik att smitta andra:

  • Stanna hemma tills du är frisk.
  • Jobba hemifrån om du har möjlighet.
  • Nys och hosta i armvecket.
  • Tvätta händerna länge med tvål – lika länge som det tar att sjunga Blinka lilla stjärna.
  • Sprita händerna.
  • Pilla inte i ögonen och självfallet inte i mun och näsa.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Så blir du bättre på att bemöta hbtqi-kollegor

Är du osäker på hur du ska bemöta arbetskamrater som är hbtqi-personer? Kollega ger tips på vad du kan tänka på, och var du kan lära dig mer.
Noa Söderberg Publicerad 30 augusti 2024, kl 06:01
Så bemöter du dina HBTQI-kollegor på jobbet
Stöd hbtqi-kollegor – tips för ett inkluderande arbetsklimat. Kollega ger konkreta råd för att skapa en tryggare arbetsmiljö och hur du kan stötta dina kollegor genom kunskap och öppen dialog. Foto: Colourbox.

Forskning visar att hbtqi-personer diskrimineras på svenska arbetsplatser – och att det kan få allvarliga konsekvenser för liv och hälsa hos den som drabbas. Oavsett om du är chef, förtroendevald eller annan anställd kan du hjälpa till att ändra på det. Det är slutsatsen i en ny guide från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Kollega ger sju konkreta tips på hur ni kan gå till väga.

Lär er nyckelbegreppen

Hbtqi står för Homosexuell, Bisexuell, Trans, Queer och Intersexvariation. Flera myndigheter och organisationer, däribland Diskrimineringsombudsmannen och RFSL, har information för den som är osäker på vad orden betyder och hur de används.

Fundera över din egen identitet

Forskning visar att flera delar av vår identitet – etnicitet, ålder, kön, sexuell läggning, könsidentitet, med mera – påverkar vår arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Har du några sådana identitetslager som kan ha gjort det svårare, eller lättare, för dig på jobbet?

Anta inte att du vet allt om dina kollegor

Med stor sannolikhet känner du inte till den sexuella läggningen eller könsidentiteten hos alla dina kollegor och deras anhöriga. Kom ihåg det när ni talar om vardag, familj och privatliv. Acceptera alltid den könsidentitet eller sexuella läggning som en person själv uppger. Utgå samtidigt inte ifrån att alla är bekväma med att prata om sin identitet.

Säg ifrån

Markera, vänligt men bestämt, om en kollega säger kränkande eller diskriminerande saker om sina medmänniskor. Gör det även om det inte finns någon i rummet som, vad du vet, är exempelvis hbtqi. Lyssna på andras erfarenheter av vilka ord och benämningar om uppfattas kränkande. Forskning visar att ett vänligare samtalsklimat gör det enklare för hbtqi-personer att vara öppna med sin identitet, vilket i sin tur gör det lättare att må bra på jobbet.

Ta reda på hur du kan stödja dina kollegor i stunden

Den vanligaste formen av arbetsplatsdiskriminering mot hbtqi-personer sker i mötet med utomstående personer – kunder, klienter, patienter. Fundera på, och om möjligt fråga, hur du kan stötta dina kollegor i en sådan situation.

Gå igenom lokaler och klädkoder

Finns det könsneutrala toaletter? Finns det möjlighet för enskilda att byta om och duscha i avskildhet utan att det väcker uppmärksamhet? Är era klädkoder eller uniformer könsuppdelade, och finns det i så fall möjlighet att göra dem mer neutrala?

Prata om inkludering

Genom att hålla ordnade, schemalagda samtal om inkluderingsfrågor kan det bli lättare att lyfta problem. Samtalen kan kretsa kring en utbildning eller extern föreläsare, eller hållas av er själva. Det är viktigt att ha en tydligt utsedd samtalsledare som kan styra, och om det blir problem också avbryta, samtalet. Samtalsfrågor och ämnen finns bland annat hos Myndigheten för arbetsmiljökunskap.