Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så handskas du med en jobbig kollega

En trevlig arbetskamrat kan vara guld värd. Men så finns de där på jobbet som gör livet surt för dig. Den norska webbtidningen dinepenger.no har pratat med experter om hur man bäst handskas med besvärliga kollegor.
Petra Rendik Publicerad 2 oktober 2014, kl 15:31
Colourbox
Hur gör du för att hålla huvudet kallt när kollegan retar gallfeber på dig? Colourbox

Vad kännetecknar en besvärlig kollega? Det kan lika gärna vara en person som du helt enkelt bara ogillar som en riktig översittare, skriver dinepenger.no.

Enligt Kjell B. Hjertö, docent i företagsledning och organisation vid högskolan i Hedmark, bör du först fundera ut varför du finner kollegan så irriterande. När du ändå håller på med det ska du också snudda vid tanken på att kollegan kanske inte är så värst förtjust i dig heller och i så fall varför.

Anledningen till att det ofta uppstår konflikter är att vi människor har olika attityder och värderingar. Vi är helt enkelt olika. Men för att lösa konflikter är det bättre att prata om besvärliga förhållanden än besvärliga människor. Att sätta en etikett på någon kan bli problematiskt menar Kjell B Hjertö.

- Vi kan alla bli en jävel och bete oss som sadister mot vissa men samtidigt vara snälla mot andra, säger Kjell B Hjertö till dinepenger.no

Hur gör du då för att hålla huvudet kallt när kollegan retar gallfeber på dig? Om denne skulle kränka dig, så är en naturlig reaktion att ge tillbaka med samma mynt. Men nej, ta ett djupt andetag, räkna lugnt till tio innan du säger något.

Tror du att du kan finna en lösning på konflikter med din besvärliga kollega, ta första steget till ett samtal, helst ensamma om det är möjligt. Lägg inte skulden på kollegan utan börja med ”vi har ett problem”, tipsar Kjell B Hjertö.

Har du försökt allt men inget fungerar?

Enligt Hjertö så kanske det enda som återstår att försöka hålla dig undan kollegan som plågar dig.