Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så handskas du med en jobbig kollega

En trevlig arbetskamrat kan vara guld värd. Men så finns de där på jobbet som gör livet surt för dig. Den norska webbtidningen dinepenger.no har pratat med experter om hur man bäst handskas med besvärliga kollegor.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Hur gör du för att hålla huvudet kallt när kollegan retar gallfeber på dig? Colourbox

Vad kännetecknar en besvärlig kollega? Det kan lika gärna vara en person som du helt enkelt bara ogillar som en riktig översittare, skriver dinepenger.no.

Enligt Kjell B. Hjertö, docent i företagsledning och organisation vid högskolan i Hedmark, bör du först fundera ut varför du finner kollegan så irriterande. När du ändå håller på med det ska du också snudda vid tanken på att kollegan kanske inte är så värst förtjust i dig heller och i så fall varför.

Anledningen till att det ofta uppstår konflikter är att vi människor har olika attityder och värderingar. Vi är helt enkelt olika. Men för att lösa konflikter är det bättre att prata om besvärliga förhållanden än besvärliga människor. Att sätta en etikett på någon kan bli problematiskt menar Kjell B Hjertö.

- Vi kan alla bli en jävel och bete oss som sadister mot vissa men samtidigt vara snälla mot andra, säger Kjell B Hjertö till dinepenger.no

Hur gör du då för att hålla huvudet kallt när kollegan retar gallfeber på dig? Om denne skulle kränka dig, så är en naturlig reaktion att ge tillbaka med samma mynt. Men nej, ta ett djupt andetag, räkna lugnt till tio innan du säger något.

Tror du att du kan finna en lösning på konflikter med din besvärliga kollega, ta första steget till ett samtal, helst ensamma om det är möjligt. Lägg inte skulden på kollegan utan börja med ”vi har ett problem”, tipsar Kjell B Hjertö.

Har du försökt allt men inget fungerar?

Enligt Hjertö så kanske det enda som återstår att försöka hålla dig undan kollegan som plågar dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.